Mark Hessels en Andrea Bloem samen met de bokjes en de geitjes bij Natuurhoeve Grenslicht in het Woold. Foto: Han van de Laar
Mark Hessels en Andrea Bloem samen met de bokjes en de geitjes bij Natuurhoeve Grenslicht in het Woold. Foto: Han van de Laar (Foto: )

Uniek concept voor natuurfotografen

Han van de Laar

Grenslicht: paradijsje in het Woold

Mark Hessels en Andrea Bloem hebben veel van de wereld gezien. Tevens op diverse plaatsen in Nederland gewoond. Zo'n drie jaar geleden zijn ze neergestreken in het Woold. Mark: "We wilden het anders doen, helemaal opgaan in de natuur en dit combineren met een bed & breakfast, die bij uitstek geschikt is voor natuurliefhebbers en -fotografen."

Woold – Andrea: "We hadden een wensenlijstje gemaakt en zijn op diverse plaatsen in Nederland gaan kijken. Voor ons was het bijvoorbeeld belangrijk dat onze woning niet grensde aan een gebied met intensieve landbouw. De toekomstige gasten moeten zo van het erf de omringende zandpaden of het bos in kunnen lopen. Sterker nog, het erf moet al een waar paradijsje zijn, waar men ongestoord en naar hartenlust kan fotograferen en genieten. Zo zijn we uitgekomen op deze boerderij aan de Grensweg 6."

Van oudsher heette de boerderij De Vrijheid. Door Mark en Andrea is deze omgedoopt tot Natuurhoeve Grenslicht. De naam laat zich niet moeilijk raden. Het erf grenst direct aan Duitsland en het woord 'licht' heeft alles te maken met fotograferen. Mark: "We richten alles zoveel mogelijk kleinschalig en op natuurlijke wijze in. Er is een poel aangelegd, een ideale plek voor amfibieën, vogels en zoogdieren. Er staat een schuilhut met gespiegelde glazen wanden, waardoor van dichtbij foto's gemaakt kunnen worden.

Andrea is ecologe en Mark is van huis uit energiedeskundige. Hij heeft tijdens zijn periode op Borneo een boek uitgegeven voor basisschoolkinderen. Dit om hen bewust te maken van het belang van de natuur. Daar groeide zijn liefde voor de natuurfotografie verder. Mark: "Het liefst wil ik er mijn beroep van maken, maar er zijn maar een paar natuurfotografen op de wereld die er echt van kunnen leven. Vandaar de combinatie met een bed & breakfast en een centrum voor andere fotografen." Dit concept is -voor zover bekend- nieuw in Nederland.

Men komt zeer veel interessants tegen, alles gerelateerd aan de natuur. Het terrein wordt met behulp van eigen geiten en een groepje schapen van de Landschapskudde als een kleinschalig mozaïek beheerd. Dit trekt insecten, kleine zoogdieren, vogels, amfibieën en reptielen aan. Al binnen drie jaar zijn zowel de diversiteit als de hoeveelheden planten en dieren flink toegenomen. Zo vliegen er in de zomer tientallen dag- en nachtvlinders, waaronder de grote weerschijnvlinder en keizersmantel. Vorig jaar is de zeer zeldzame alpenwatersalamander aangetroffen die al bijna veertig jaar niet meer in de Achterhoek gezien is. Ook de dwergmuis en grote bosmuis voelen zich prima thuis op het erf en hebben -onvrijwillig- de kerkuil meegeholpen al twee nesten groot te brengen in de hooimijt. Andrea: "Regelmatig loop ik hier rond om zo interessante routes en plekjes voor onze gasten te ontdekken." Grenslicht mag dus met recht een natuurparadijs genoemd worden. Voor meer inlichtingen: zie Facebook Grenslicht of telefoon 0611315153.

Meer berichten