Foto: Lineke Voltman

Winkie-kabouters in centrum

Loeki Kramer, Winkie-burgemeester in 2017, had de eer om dinsdag in het raadhuis de nieuwe kabouterroute, die de VVV en 100% Winterswiijk hebben opgezet, te openen.

(door Lineke Voltman)

Winterswijk - In het centrum zijn 50 kabouterdeurtjes te vinden waar kabouters wonen. In het bijbehorende boekje is de route beschreven. Voordat Loeki de officiële opening mocht verrichten werden de eerste boekjes overhandigd aan Gienne te Gronde van de VVV, Joske Elsinghorst, mede-initiatiefnemer en bedenker van een dergelijke route in Groenlo en Ria Damkot, activiteitenbegeleidster bij zorgboerderij D'n Olden Goarden waar de kabouterdeurtjes zijn gemaakt. Daarna was het de beurt aan Loeki, die professioneel het lintje doorknipte.

"De route is 3 km lang en is speciaal voor kinderen bedoeld, maar ook volwassenen'kunnen nog iets leren over Winterswijk en haar bewoners'', zo zei Gienne te Gronde tijdens de opening. Van de 50 kabouters refereert ook een aantal aan bekende Winterswijkers, zoals kabouter Dé (Hijink van Winkiestad), kabouter Piet (Mondriaan) maar ook kabouters Henk (Krosenbrink) en Willem (Wilterdink) hebben een deurtje gekregen. Kabouter Riek (Kuipers-Rietberg) heeft een speciale plaats gekregen, uiteraard bij haar monument naast het raadhuis.

Speciale kabouters
Het routeboekje verhaalt over de geschiedenis van kabouters en vertelt in dichtvorm over de speciale kabouters en hun betekenis voor Winterswijk. Joske Elsinghorst is verantwoordelijk voor tekst en gedichtjes. De kleurrijke illustraties van Erwin Vreemen sluiten nauw aan bij de gedichtjes. Het boekje is uitgegeven door drukkerij Holders. De 50 kabouterdeurtjes, die allemaal verschillend zijn van kleur en grootte, zijn door cliënten van D'n Olden Gaorden gemaakt.

Loeki Kramer, die in 2017 werd gekozen als burgemeester van Winkiestad, verricht de officiële opening van de kabouterroute in de hal van het oude raadhuis met het doorknippen van een lintje. Het boekje 'De Winkie Kabouters' is verkrijgbaar bij de VVV Winterswijk (ook in het raadhuis) voor 5,95 euro.

Meer berichten