Henry Welling en Joop Wallerbosch promoten het dialect.
Henry Welling en Joop Wallerbosch promoten het dialect. (Foto: Roel Kleinpenning)

'Het dialect zit echt in de blessuretijd'

Het Dialectfestival Grenze(n)loos Plat(t) dat zondag bij Erve Kots in Lievelde gehouden werd, was een regelrechte hit. Ondanks de hitte was het erg druk, en was er voor ieder wat wils.

(door Remko Alberink)

LiEVELDE - "Dit is mooier dan de Zwarte Cross", roept iemand op het terras bij Erve Kots, luisterend naar een voordracht van Jack Weijkamp. Nou heeft iedereen over dialect een eigen mening, maar het festival in Lievelde werd zondag gekenmerkt door vele verschlllende soorten Nedersaksisch dialect. Het festijn vormde de afsluiting van het provinciale erfgoedfestival, en met een zeer divers gezelschap werd dit einde een groot succes.

''Jack Weijkamp gebruikt het dialect in een hedendaags jasje, en heb je net die zanger uit Groningen gehoord>", vraagt Hans Keuper, frontman van Boh Foi Toch en een van de mede-organisatoren van het festival. ''Dialect wordt steeds minder gesproken. Vaak kun je desondanks horen waar iemand vandaan komt. Dan zit ik met Rita op de bank en luisteren we naar die presentatoren op tv. Dat is net een spelletje, waar komt die vandaan. Dan let je op de rollende r, het woord misschien of de ui."

De artiesten in Lievelde maakten geen geheim van hun herkomst, ieder dialect heeft zijn eigen dna. De gememoreerde zanger uit Groningen was overigens Bert Hadders, die als een geweldige troubadour zijn liedjes onder de aandacht bracht. Over zijn meissie die in Amsterdam woonde toen hij in Groningen huisde, over het station van Appingedam, volgens hem het meest saaie station van Nederland, en over 'Slietoazie aan t benul', een lied over dementie.

Werken
''Ge-wel-dig", jubelt bezoekster Riki Jansen. "Dit is zo leuk, zo'n hele dag met verschillende liedjes en voorstellingen in dialect. Eigenlijk moest ik werken, maar hiervoor heb ik speciaal een dag vrij genomen." Jansen kijkt haar ogen uit. "Als je naar sommige teksten luistert, dan is dat soms ook op jezelf van toepassing. Het zet je echt aan het denken."

Dat is volgens Keuper ook een van de doelstellingen van het festival. ''We willen de mensen een spiegel voor houden. Hoe veel mensen spreken er nog dialect, het worden er toch steeds minder. Muziek blijkt een geweldig instrument om de achterban te blijven voeren, waar menig bezoeker lichtjes meezwiert.

Eindig

''Dialect is eindig, het zit echt in de blessuretijd", zo waakt Keuper voor de gedachte dat dialect de wereld verovert. ''Zo'n festival helpt alleen wel om het onder de aandacht te houden. Taal stuit in het verleden altijd al op geografische barrières. Mensen kunnen een cultuur in taal verpakken. Ik kan het weten, want ik heb zeven jaar in het binnenland van Kameroen gewoond. Bij een stam van nog geen 1.500 mensen. Ze spraken zoals niemand sprak, ze bouwden zoals niemand bouwde, ze hadden een eigen cultuur en ook een eigen taal."

Meer berichten