Ontwerper van de vlag Paul Heutinck en schaatser Stefan Groothuis hijsen de Achterhoekse vlag.
Ontwerper van de vlag Paul Heutinck en schaatser Stefan Groothuis hijsen de Achterhoekse vlag. (Foto: Eveline Zuurbier)

'De Achterhoek heeft met recht een eigen vlag'

"Als ik naar buiten kijk dan zie ik kromme wegen met een rij bomen langs. Ik zie groene weiden, mais en 'alle leu' om me heen. Dat is onze mooie Achterhoek die in deze vlag is weergegeven." Dit zei Paul Heutinck uit Winterswijk. Hij is de winnaar van de prijsvraag die door de Zwarte Cross en Grolsch was uitgezet. Hij ontwierp de Achterhoekse vlag. Op de speciale persdag voordat de poorten van de Zwarte Cross opengingen, werd de Achterhoekse vlag voor het eerst gehesen.

(door Eveline Zuurbier)

Lichtenvoorde - De vlag wappert al bij de gemeente Oost Gelre en bij stadion de Vijverberg van de Graafschap. De vlag toont de trots van de Achterhoek met de coulissen en de mensen die er wonen. De Friese en de Amsterdamse vlag kent iedereen. Oud-topschaatser Stefan Groothuis sprak de hoop uit dat Achterhoekers voortaan ook vlaggen bij elk feest. Groothuis nu werkend bij de Feestfabriek kreeg het vlaggenproject 'voor het anpakken'.

Er werden 475 ontwerpen voor de Achterhoekse vlag ingediend, ruim 380.000 keer werd een stem uitgebracht. Uit de twintig beste beoordeelde de jury welke het beste was. In de jury zaten onder meer Normaal-frontman Bennie Jolink, burgemeester Annette Bronsvoort en volleybal international in Istanbul Lonneke Sloetjes die bij het moment van de onthulling aanwezig waren. Lonneke Sloetjes: "Ik ben zo blij weer hier te zijn. Je hebt gewoon niks in de wereld als alleen de Achterhoek. Uiteraard ga ik naar de Zwarte Cross. Dit jaar met de fiets, want ik woon in Lichtenvoorde." Bennie Jolink sprak over 'Gelderland en de vijf provincies, waarvan de Achterhoek een vlag heeft. "Deze 'greune' vond ik direct de mooiste."

De trots kon de pers niet ontgaan. Zo'n vijftig journalisten waren naar de preview gekomen. Heutinck deed er nog een schepje trots bij toen hij de Achterhoekse vlag hees. Hij studeerde, werkte en woonde in het westen "Op een dag keek ik naar buiten en dacht: 'wat doe ik eigenlijk hier?' We hebben ons boeltje gepakt en vandaag zie ik weer die groene weiden, de bomen en de mensen om me heen."

Meer berichten