Erik Grevers (links) en René Grevers coördineren onder andere de bouwwerkzaamheden.
Erik Grevers (links) en René Grevers coördineren onder andere de bouwwerkzaamheden. (Foto: Han van de Laar)

Spoorzicht druk aan het werk in pand Eucalypta

"Eindelijk hebben we het gebouw dat we zochten. Een mooie, centraal gelegen locatie en, als het pand dadelijk opgeknapt is, ideaal voor ons doel," aldus Erik Grevers. Hoewel aan de buitenkant het gebouw nog goed herkenbaar is, is er van binnen sprake van een complete metamorfose. "We zijn eerst samen met veel vrijwilligers begonnen om alles te strippen: vloeren, muren, plafonds, alles wat verouderd was, is er uitgehaald."

(door Han van de Laar)

Winterswijk - René Grevers: "Zo'n 180 ton aan puin hebben we weggebracht. Inmiddels zijn we bij de opbouwfase aangekomen. Het eigen werk door onze leden maakt dit allemaal mogelijk. We hopen met Kerst hier onze eerste diensten te kunnen houden, maar wordt dat iets later dan is dat ook geen ramp."

Spoorzicht is de Evangelische Gemeente van Winterswijk. Zo'n veertig jaar geleden werd het huidige pand Spoorzicht in gebruik genomen en destijds ook aangekocht. Door het groeiende aantal leden van het kerkgenootschap is er al zo'n vijftien jaar gezocht naar andere, beter passende huisvesting. Diverse panden zijn kritisch bekeken. In 2015-2016 werden er charettes (ontwerpsessies) gehouden over de Jeugdkerkstraat. Zowel het oude, inmiddels afgebroken gymlokaal als Eucalypta kwamen in beeld. Het werd Eucalypta. André: "Nu overwegen we nog een passende naam."

Grondruil
Door grondruil en door het in eigen beheer opknappen van het pand werd ook de financiering haalbaar. Daarmee blijft het gebouw behouden voor de Winterswijkse gemeenschap. Het stamt uit 1933 en werd aanvankelijk als parochiecentrum voor de katholieke kerkgemeenschap door het Aartsbisdom Utrecht gebouwd. Vanaf de jaren zeventig deed het dienst als sociaal cultureel centrum.

René: "We gaan er niet alleen onze huidige eigen activiteiten houden, zoals de zondagsdienst en bijbelstudie. We willen ook dat dit een inloopplek wordt. Er komt een ruim terras en iedereen is welkom voor een praatje en een kopje koffie. Wellicht gaan we op termijn ook nog maaltijden serveren. Ook sluiten we niet uit dat er andere kerkelijke organisaties van de locatie gebruik gaan maken. Dat is een kwestie van planning en afstemming."

Moderne ruimte
Erik vult aan: "We maken er een moderne, frisse ruimte van met een glazen pui die de entree vormt. Het grote podium is vervangen door een compactere variant. We doen veel met muziek en externe sprekers. Ook willen we passende concerten en bijeenkomsten organiseren. Er is een groot doopvont gekoppeld aan het podium. Onderdeel van ons geloof is namelijk het dopen van volwassenen."

Het balkon in de zaal is ook weer in ere hersteld. Aan de achterzijde van het pand is nog ruimte die desgewenst voor diverse doeleinden gehuurd kan worden. Iedereen die in de buurt is, is welkom om een kijkje te nemen. Volg voor meer info ook Facebook: Evangeliegemeente Spoorzicht.

Meer berichten