John Engelbarts (rechts) praat Ton Loef (links) bij over vroeger
John Engelbarts (rechts) praat Ton Loef (links) bij over vroeger (Foto: M.J. Hengeveld-Hallie)

DOC Opleidingen na 70 jaar nog ijzersterk in de regio

De eerste week in september viert DOC Opleidingen & Training haar 70-jarig jubileum. Er komt geen feest, maar DOC trakteert ruimhartig. Voor verschillende opleidingen die in september beginnen, geldt een korting van 30% op het inschrijfgeld voor de eerste 7 inschrijvingen. Snel opgeven loont in dit jubileumjaar.

Toen in Nederland voortvarend gewerkt werd aan de wederopbouw, richtten de heren Driest en Eggink in 1948 de ‘Doetinchemse Opleidings Centrale’ op. Het moest dé opleidingscentrale voor mensen uit de regio worden. En dat is gelukt. Tot op de dag van vandaag volgen jaarlijks zo’n 600 mensen uit de regio opleidingen bij DOC.

Oude opleidingsboekjes digitaal
Ton Loef, die 30 jaar in dienst is van DOC Opleidingen, waarvan de laatste 8 jaar als directeur, kreeg een jaar geleden bezoek van de dochter van de heer Driest. Deze dame op leeftijd vertelde dat ze toevallig wat oude opleidingsboekjes in een doos op zolder had gevonden en bood ze hem aan. Loef: “Omdat we dit jaar jubileren, was ik sowieso al van plan onze historie verder te bestuderen. Die eerste studiegidsen, die toen nog ‘prospectus’ heetten, kwamen dus goed van pas. Ik heb ze in ons archief opgenomen en op onze website doc.nl geplaatst.”

Loef: “Omdat mijn nieuwsgierigheid naar informatie uit de begintijd door deze toevallige gift werd aangewakkerd, bezocht ik midden juni de heer John Engelbarts (86) thuis in Stokkum. Hij was van 1966 tot 1992 eigenaar/directeur van DOC en kon mij nog meer vertellen over die tijd.”

Overnamesom in een sigarenkistje
Engelbarts: “Ik was in 1966 eigenaar-directeur van Engelbarts opleidingen, waarmee wij vooral typlessen op scholen verzorgde. Tot mijn verbazing stonden Driest en Eggink op een avond bij mij voor de deur. Ik had in de wandelgangen gehoord dat ze het wat kalmer aan wilden doen en op zoek waren naar een overnamekandidaat. Maar ik had niet verwacht dat ze bij mij zouden aankloppen, omdat mijn typeschool en DOC zo af en toe in elkaars vaarwater zaten. Toch werden we het snel eens, maakten een afspraak voor de overdracht die vervolgens plaatsvond in ’t Tolhuis in Zeddam. De overnamesom kregen ze contant in een sigarenkistje. Zo ging dat in die tijd.”

Engelbarts genoot van zijn veelzijdige baan als directeur van DOC. “De kracht van ons succes was het snel en adequaat inspringen op leerbehoeftes. We focusten niet alleen op administratieve en financiële opleidingen, maar trokken het breder en ontwikkelden de cursus Zelf Schilderen in nauwe samenwerking met verffabrikant Sikkens. Ook de cursus Vogelverzorging, die gegeven werd door een dierenarts, was een schot in de roos.”

Rode draad DOC
Loef vult aan: “Die sterke betrokkenheid met de arbeidsmarkt en de leervraag loopt als een rode draad door ons bestaan. Onder leiding van Geert Teunissen hebben we zo’n 15 jaar geleden de afdeling ‘Interieuracademie’ opgezet. Deze afdeling leidt inmiddels zo’n 400 deelnemers per jaar op. Dat gebeurt op 12 locaties in Nederland, waar de cursisten zich verder bekwamen in uiteenlopende interieurvakken zoals interieurstyling, binnenhuisarchitectuur, ontwerpen voor de zakelijke markt en interieurfotografie.”

In 70 jaar is DOC Opleiding & Training uitgegroeid tot een kenniscentrum met meer dan 150 avondopleidingen, -cursussen en -trainingen; van management tot automatisering, van techniek tot zorg, van secretarieel tot financieel.

Meer berichten