Vorig jaar werd de Koopman Bergrun gewonnen door Pascal Schepers, die hier de beklimming leidt voor Stijn Elferink en Gerben Schreurs, de latere nummers 3 en 2.
Vorig jaar werd de Koopman Bergrun gewonnen door Pascal Schepers, die hier de beklimming leidt voor Stijn Elferink en Gerben Schreurs, de latere nummers 3 en 2. (Foto: Jan Ruesink)

Winterswijkse berg weer strijdtoneel van hardlopers

De voormalige vuilnisbelt aan de Eekelerweg in Winterswijk is op zondag 5 augustus weer het strijdtoneel van de Koopman Bergrun. De 16e editie van de loop van AV Archeus voert weer over de 23 meter hoge bult achter vrijetijdsmarkt Obelink. De prestatieloop is elk jaar een unieke beproeving voor zowel recreanten als wedstrijdlopers, die normaal hun rondjes op het vlakke afwerken. De voorinschrijving is inmiddels geopend.

WINTERSWIJK - De Koopman Bergrun kent meerdere afstanden, voor zowel de liefhebbers als de doorgewinterde wedstrijdlopers. De langste afstand is met vijf beklimmingen, de nodige bochtjes, ruwe ondergrond en soms ook de zomerhitte een uitdaging voor echte doorzetters. Het gaat er hier vooral om de krachten goed te verdelen, want het klimmen kan de spieren snel doen verzuren. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim bedraagt 12,5 procent, met uitschieters van bijna 40 procent aan het begin en het einde. De afdalingen gaan over een breed, meer gelijkmatig pad. De kortere run over ruim 3 kilometer telt twee beklimmingen en is goed te doen voor de gemiddelde recreant. De jeugd tot en met 12 jaar gaat één keer de berg af en weer op.

Aan de loop doen traditioneel veel toplopers en liefhebbers uit de hele regio en het Duitse grensgebied mee, maar ook voor sportieve vakantiegangers is de run een aparte beleving. Vorig jaar schreven Pascal Schepers uit Doetinchem en Sandra Wassink uit Meddo de hoofdafstand op hun naam. De Koopman Bergrun is ook voor bezoekers een prachtig schouwspel, niet alleen vanwege het uitzicht boven op de bult, maar ook omdat men de lopers lang kan volgen over het parcours.

Programma Koopman Bergrun, zondag 5 augustus
10.30 uur 1,6 km voor kinderen (t/m 12 jaar) (één beklimming)
10.45 uur 3,1 km (twee beklimmingen)
11.30 uur 7,6 km (vijf beklimmingen)

Voorinschrijving t/m donderdag 2 augustus 20.00 uur via inschrijven.nl. Na-inschrijven kan tot een half uur voor aanvang van de betreffende afstand.
Kosten 1,6 km en 3,1 km: 2,50 euro bij voorinschrijving en 3,00 euro ter plaatse. 7,6 km: 4,00 euro bij voorinschrijving en 5,00 euro bij na-inschrijving ter plaatse.
Start en finish bovenop de oude vuilnisbelt aan de Eekelerweg (achter vrijetijdsmarkt Obelink). Er is geen omkleedgelegenheid op deze locatie. Er is wel een toilet, watervoorziening onderweg en EHBO. Parkeren direct naast het parcours, op de extra parkeerplaats van Obelink aan de Eekelerweg. Toegang via de afslag Obelink aan de Misterweg. Volg dan de borden.

Meer berichten