Foto: Wildbeheereenheid Winterswijk

Wildbeheereenheid Winterswijk redt 39 reekalfjes door inzet drone

In de omgeving van Winterswijk zijn de afgelopen tijd 39 reekalfjes gered dankzij de inzet van een drone. De diertjes liggen in graslanden. Boeren die moeten maaien, zien hen niet. Daardoor komen er regelmatig reekalfjes tussen de messen van de maaimachines.

Winterswijk - In de maanden mei en juni worden overal in ons land reekalfjes geboren. De reegeit brengt haar jongen bij voorkeur ter wereld in het hoge gras waar de kalfjes goed verborgen zijn. Mei en juni zijn echter ook de maanden waarin boeren hun gras maaien en kalfjes het slachtoffer dreigen te worden van de maaimachines.

De Winterswijkse Jagers, verenigd in de Wildbeheereenheid Winterswijk (WBE), onderhouden nauwe banden met boeren in hun regio. Dit maakt dat zij in deze periode van het jaar boeren hun diensten aanbieden om de kalfjes, voorafgaand aan het maaien, te redden. De Wildbeheereenheid Winterswijk zet sinds vorig jaar een drone met warmtecamera in om de jonge reekalfjes op te sporen. Met de inzet van de drone kan sneller en doelmatiger worden gezocht dan handmatig. In 2017 werden met de drone 34 reekalfjes gered. Eenmaal gevonden worden deze kalfjes aan de zijkant van weiland gelegd. De reegeit zoekt daarop het kalf meestal zelf weer op. De boer kan ondertussen zijn maaiwerkzaamheden verrichten.

Dierenleed voorkomen
In 2018 zijn met de drone 95 weilanden afgezocht en zijn naast de 39 reekalfjes ook 33 hazen, 2 egels en broedende vogels gevonden en gespaard. Zo werd ook het nest gevonden van een in Winterswijk weinig voorkomende wulp. Om het nest te sparen is het maaien van het perceel uitgesteld. Naast het voorkomen van dierenleed wordt met het zoeken van de reekalfjes ook voorkomen dat vee botulisme krijgt door dode reekalfjes tussen het gras.

Meer berichten