Grote drukte bij de stempelpost in Oeding op woensdag 27 juni. Foto : WFevenementen
Grote drukte bij de stempelpost in Oeding op woensdag 27 juni. Foto : WFevenementen

Record deelname Winterswijkse Fiets4daagse

Mede door het prachtige weer kende de lustrumeditie van de Internationale Fiets4daagse Winterswijk een recordaantal deelnemers. Van dinsdag 26 juni tot en met vrijdag 29 juni vonden meer dan 2600 fietsliefhebbers de weg naar het startpunt op sportcomplex ’t Huitinkveld aan de Bataafseweg. Meer dan de helft hiervan fietste alle vier dagen mee.

Iedere dag gingen de fietstochten van 25-, 40- en 60 kilometer in verschillende richtingen over voor velen onbekend terrein. Dit jaar waren er ook een aantal nieuwe controlepunten bij horecagelegenheden in Barlo (NL), Oldenkotte, Holterhoek, Bocholt (D) en Rhede (D). Ten gevolge van de aanhoudende droogte waren de organisatoren van WFevenementen genoodzaakt om af en toe wat routegedeeltes te verleggen, dit in verband met gevaarlijke rulle zandpaden.

Een groot deel van de deelnemers waren fietstoeristen die speciaal voor deze fietsvierdaagse naar de Achterhoek komen. Een groot aantal campings, hotels en andere overnachtingsaccomodaties bieden in deze periode speciale fietsarrangementen aan. Steeds meer deelnemers maken gebruik van deze arrangementen. Op camping Het Hilgelomeer waren maar liefst 131 fietsers, waarmee de gehele capaciteit van deze camping ingenomen was ; camping Het Winkel was goede tweede met 100 arrangementen. Uiteindelijk profiteert ook de Winterswijkse horeca van dit evenement : in het centrum was het in die week ’s avonds een stuk drukker dan normaal.

Nevenactiviteiten
Iedere dag waren er onderweg en bij het eindpunt optredens van muziek- en zanggroepen. Bij de diverse stempelposten was het af en toe erg druk, maar uiteindelijk kon iedereen worden voorzien van een drankje en een hapje.

Voor mensen met een 4-dagenkaart lag er op de slotdag een medaille klaar. Ten gevolge van de enorme deelname was het aantal medailles niet voldoende : een klein aantal deelnemers krijgt nog een exemplaar thuisgestuurd. Daarnaast deden de 4-dagen fietsers ook nog mee in een gratis verloting. Als vanouds was de hoofdprijs een nieuwe fiets, beschikbaar gesteld door vijf plaatselijke rijwielhandelaren. Deze hoofdprijs werd gewonnen door een deelneemster uit Ommen.

Veel vrijwilligers
Voor een perfecte organisatie doet de organisatie van de Fiets4daagse jaarlijks een beroep op 80-100 vrijwillige medewerkers. In zijn slotwoord op vrijdagmiddag bedankte Ben Bengevoord, voorzitter van de stichting WFevenementen, al deze mensen voor hun maximale inzet. De vele aanwezige deelnemers bevestigden dit met een groot applaus. Afsluitend nodigde de voorzitter iedereen uit om ook in 2019 weer deel te nemen aan het evenement, dat dan wordt gehouden van dinsdag 25 juni tot en met vrijdag 28 juni.

Hamalandtochten
Naast de grote Fiets4daagse organiseert de stichting WFevenementen ook nog andere tochten, voor zowel fietsers als wandelaars. Op zondag 2 september wordt het seizoen afgesloten met de Hamalandtochten. Start en finish zijn bij de Sevinkmolen aan de Meddoseweg. De wandeltocht is circa 15 kilometer lang, de fietsers kunnen kiezen uit ritten van 40- of 60 kilometer. Ook deze tochten worden weer duidelijk uitgepijld. De wandelaars kunnen tussen 9.00 en 12.00 uur vertrekken, de fietsers tussen 10.00 en 12.00 uur. Deelnamekosten zijn € 3,00 per persoon.

Meer informatie : wfevenementen.nl

Meer berichten