Isabella uit Zutphen in actie tijdens de Special Olympics op de atletiekbaan van Archeus in Winterswijk.
Isabella uit Zutphen in actie tijdens de Special Olympics op de atletiekbaan van Archeus in Winterswijk. (Foto: Roel Kleinpenning)

Archeus blij met de Special Olympics

De Special Olympics waren afgelopen weekeinde niet weg te denken uit de Achterhoek. Bij Archeus in Winterswijk streken honderden deelnemers van de Nationale Spelen 2018 zaterdag en zondag op De Hunenbulten neer voor de atletiekwedstrijden. Wat opviel was de enorme saamhorigheid onder de deelnemers.

(door Remko Alberink)

WINTERSWIJK - Voorzitter Anita Boschman van Archeus kijkt vanaf de rand van de tartan-atletiekbaan in Winterswijk naar de wedstrijden en is deze zaterdag trots op de atleten, de coaches en de Archeus-vrijwilligers.

''We kennen hier in Winterswijk al het Atletiek 4 you-project, dat is atletiek voor onder meer kinderen met een sociale beperking", legt de voorzitter uit. ''Toen we voor de Special Olympics werden gevraagd, hebben we als club volmondig ja gezegd."

Binnenterrein
Op het binnenterrein van de atletiekbaan is het een drukte van belang. Coaches, atleten en juryleden. Records worden genoemd, ambities worden geboren en een al te overijverige trainster meet de lengte van de aanloop uit bij het verspringen.

Vanuit heel het land zijn de atleten met een verstandelijke beperking, die hun 'olympisch dorp' op Marveld in Groenlo hebben, naar Winterswijk gekomen. Geroemd wordt de baan, de rust en de ruimte op sportcomplex Hunenbulten.

De Winterswijkse club was vorig jaar al bezig met de voorbereiding op deze Special Olympics. ''Toen hielden we hier de regionale spelen, maar was de opzet hetzelfde, op wat logistieke dingen na. Het was voor ons een soort van generale repetitie. Het enige is nu dat er een groter aantal deelnemers op de baan te vinden is."

G-sport
Archeus wil dolgraag G-sport op atletiekgebied aanbieden. ''We hebben de faciliteiten hier geweldig op orde, maar wat er eigenlijk ontbreekt zijn de deelnemers", zo schetst Boschman. ''Die zouden we graag beter leren kennen, zodat we met hen de mogelijkheden kunnen bekijken. Daarom is bekendheid voor deze spelen ook zo belangrijk, misschien dat dit evenement hiertoe een aanzet is."

Vele tientallen vrijwilligers zijn namens de atletiekclub in touw, iets waar Boschman over glundert. ''Ik ben aan het eind van de rit echt tevreden als iedereen goed heeft kunnen sporten'', zo besluit de preses van Archeus.

Verbinden

De Special Olympics konden afgelopen weekeinde in het kader van verbinden worden aangemerkt. Zowel bij de deelnemers en hun coaches onderling, als zeker ook in de Achterhoekse sportlandschap waar vraag en aanbod elkaar beter leerden kennen.

De website unieksporten.nl attendeert mensen met een beperking op het sportaanbod in elke gewenste regio in Nederland. Daar waar overal de olympische gedachte van meedoen i belangrijker dan het winnen hoogtij vierde, was niet iedereen die mening toegedaan. Zo riep een atleet tijdens de wedstrijden in Winterswijk: ''Als je meedoet, wil je winnen. Dat geldt voor iedereen, dan geldt dat ook voor mij."

Meer berichten