Leden van de Historische Kring Kotten, Heimatvereine Oeding en Burlo-Borkenwirthe realiseren met 35 tweetalige informatiepanelen langs de fiets- en wandelroutes een unieke beleving van “Betwist Grensland”: de geschiedenis die niet meer is te zien. Foto: Betty Wassink
Leden van de Historische Kring Kotten, Heimatvereine Oeding en Burlo-Borkenwirthe realiseren met 35 tweetalige informatiepanelen langs de fiets- en wandelroutes een unieke beleving van “Betwist Grensland”: de geschiedenis die niet meer is te zien. Foto: Betty Wassink (Foto: Betty Wassink)

Unieke tochten in Betwist Grensland

De Historische Kring Kotten heeft samen met de Duitse Heimatvereine Oeding en Burlo-Borkenwirthe unieke fiets- en wandelroutes gemaakt, waarmee op 24 juni de geschiedenis tot leven komt tijdens het evenement 'Betwist Grensland'.

(door Betty Wassink)

KOTTEN - De Duitse en Nederlandse liefhebbers van de lokale historie kennen elkaar goed door de vele gezamenlijke activiteiten rondom de viering van 250 jaar grens in 2015 met tentoonstellingen en de succesvolle grenssteenwandelingen met duizenden deelnemers.

Henk te Kulve van de Historische Kring Kotten kijkt daar met genoegen op terug. "Toen leerde het publiek de grensposten kennen en voor dit evenement in het kader van het Erfgoedfestival 'Over Grenzen van Gelderland' hebben we er mede daarom voor gekozen om het historische aspect te benadrukken."

Fietsers en wandelaars ontmoeten zondag 24 juni smokkelaars en douaniers en zien taferelen van vroeger, met boeren op het land en de tradities die daar bij hoorden. Er zijn tentoonstellingen in Burlo en Oeding, een oogstfilm bij de Italiaanse Meren in Kotten en bij Veenemaat aan de Veenweg is een expositie van Wooldenaar Jan Stronks over het Wooldse Veen.
Langs de uitgepijlde fiets- en wandelroutes die zigzag door Kotten en het grensgebied gaan, staan 35 panelen met foto's en tekst die een inkijkje geven in de geschiedenis van het grensgebied.

Grensoverschrijdende fietspad
Deelnemers passeren historisch interessante locaties zoals Burghotel Pass in Oeding, het klooster Burlo, 't Vardink in Kotten, het Entenschlatt en de oude spoorlijn. Ook het nieuwe grensoverschrijdende fietspad, de verbinding met de Kuipersweg in het verlengde van de Vennweg, is onderdeel van de routes. Marechaussee te paard houdt een oogje in het zeil en speciaal voor de gezinnen zijn er onderweg opdrachtjes voor de kinderen. De fietstocht en de wandelroutes kruisen elkaar meerdere keren onderweg, maar ook op de verschillende cateringplekken ontmoeten de deelnemers elkaar.

www.facebook.com/HistorischeKringKotten

Meer berichten