Stef Tijhaar tijdens een van zijn optredens in het SKB. Foto: Lineke Voltman.
Stef Tijhaar tijdens een van zijn optredens in het SKB. Foto: Lineke Voltman. (Foto: )

Muziek als medicijn aan het bed

"Het is geen geheim dat muziek je beter kan laten voelen. Daarom doen we mee aan een initiatief waarbij we live-muziek brengen naar degenen die het goed kunnen gebruiken: de mensen in het ziekenhuis. Door middel van optredens aan het bed van patiënten doorbreken en verlichten professionele muzikanten de sfeer in het ziekenhuis," zegt Saskia Velders van Streekziekenhuis Koningin Beatrix.

(door Lineke Voltman)

Winterswijk - De naam van dit project is 'Bedside Buskers' en is oorspronkelijk een Amerikaans initiatief en overgenomen door het Deventer Ziekenhuis. Sinds vorige maand doet ook het Streekziekenhuis Koningin Beatrix hieraan mee. Het Winterswijkse team bestaat naast Velders uit José Weijkamp, stafmedewerker en Rob Kuenen van Soundsolution. "Elke eerste dinsdag van de maand is er een live optreden van twee uur. We gaan dan enkele kamers langs, nadat José van tevoren heeft gevraagd of mensen hier behoefte aan hebben. Het mooie van dit initiatief is dat patiënten tijdens een optreden even kunnen vergeten dat ze ziek zijn. Elke patient beleeft het weer anders, soms wordt iemand emotioneel, anderen worden juist rustig van de muziek."

Dinsdag 5 juni mag ik meelopen in het ziekenhuis met Stef Tijhaar, zanger en gitarist uit Deventer, die op enkele afdelingen zijn muzikaliteit laat horen. De patiënten luisteren met aandacht en applaudisseren na afloop van het korte optreden. Volgens Tijhaar is het heel dankbaar om te doen. "Patiënten kunnen even hun zorgen vergeten."

Afsluiting behandeling
Op een van de afdelingen heeft een mevrouw haar laatste chemobehandeling. "Ik heb speciaal een afspraak gemaakt op deze tijd omdat ik wist dat de muzikant zou komen. Het is een mooie afsluiting van mijn behandeling."

Rob Kuenen is benaderd vanwege zijn grote netwerk in de muziekwereld, hij zorgt voor de artiesten. "Op langere termijn hebben we er voldoende, maar voor de komende maanden kunnen we nog muzikanten gebruiken." Met het SKB is afgesproken dat het project een half jaar loopt waarna een evaluatie volgt. Het team hoopt natuurlijk op een vervolg van dit kosteloze initiatief; alle medewerkers zetten zich in op vrijwillige basis.

Om het concept van Bedside Buskers ook in Winterswijk op te starten hebben Velders en Weijkamp een middag meegelopen bij een optreden in het Deventer Ziekenhuis. Inmiddels is Bedside Busters na Deventer en Winterswijk ook actief in Almere en Zwolle. Ook hier zijn de ervaringen zeer positief. De volgende Bedside Buskers is op 3 juli van 14.30 tot 16.30 uur.

facebook.com/bedsidebuskers.winterswijk

Meer berichten