Foto: Han van de Laar

Staande ovatie voor 'Dwarsliggers' van TOEP

De eerste van de vier voorstellingen die toneelvereniging TOEP uit Kotten gaf van 'Dwarsliggers', was een groot succes. Met een staande ovatie werden de spelers bedankt voor dit bijzondere openluchtspel, dat deel uitmaakt van het Erfgoedfestival Gelderland met als thema 'Over Grenzen van Gelderland'.

(Door Han van de Laar)

KOTTEN - Het verhaal speelde zich af in de buitenlucht op de oude Borkense baan, vlakbij de grens met Duitsland. Theo Soontiëns schreef het plot en heeft daar later de toneelvereniging bij gezocht. Voor TOEP was het een thuiswedstrijd, al was haar vaste buitenspeellocatie Het Wieber deze keer ingeruild voor een passende stek aan de Kuipersweg. Er ligt daar nog een stuk spoorrails waarop en waarnaast de scènes zich afspeelden.

De muzikale omlijsting was een vondst. De liedjes - door Willem te Voortwis geschreven en werden door Yolanda Tangelder gezongen - ondersteunen het verhaal. De spoortrolley met het duo bewoog zich steeds vanuit de verte langzaam richting publiek. Overigens was de hele voorstelling goed verstaanbaar door een uitgekiende versterking.

Het verhaal speelde zich af in het huisje van Bark de Seinwachter en in de camper van Harry de bioloog, met hun gezinnen. De kinderen speelden een grote rol in het stuk. Zij zorgden ervoor dat beide werelden elkaar troffen, sterker nog, ook in elkaar overgingen.

Dwarsliggers
Het duurde even voordat alle verhoudingen duidelijk waren en je moest ook even goed opletten wie nu het meeste ‘dwars’ lag. Maar het verhaal snappen was misschien ook niet helemaal de bedoeling van de schrijver. Je moet het vooral ondergaan, het op je af laten komen. Genieten van de hilarische en soms absurdistische scenes, zoals de broers die een boom wilde maken zonder bladeren ‘dat geeft zo’n troep’. Of in een kist licht gingen vangen en instantwater wilde maken ‘als je maar geen stoflongen krijgt’. Gaandeweg, in het tweede deel, zag je dat iedereen het leven op een andere manier ging voortzetten.

Op de vraag hoe Soontiëns toch aan al die teksten kwam: “Gewoon opschrijven wat je zo om je heen ziet en hoort en... rode wijn, dat helpt ook goed.” Theo was over deze eerste avond zeer tevreden. Hij zag een betrokken publiek dat genoot van de voorstelling op de goed gevulde tribune.

Kaarten
Voor vrijdag en zaterdag zijn er nog beperkt kaarten beschikbaar via toep.nl. Voor de zondagavond zijn er nog voldoende kaarten. Zeker gaan kijken, want het is een unieke beleving om het daar langzaam donker te zien worden. Het leek er zelfs op dat de kikkers, die steeds luider gingen kwaken, zo in het stuk zijn geschreven.

Meer berichten