Karin Berenschot: ''Als ervaringsdeskundige kan ik invoelen wat iemand nodig heeft.''
Karin Berenschot: ''Als ervaringsdeskundige kan ik invoelen wat iemand nodig heeft.'' (Foto: Lineke Voltman)

Gezinscoach Karin Berenschot: 'Van opkroppen krijg je hoofdpijn'

"Dagelijks kwam en kom ik door mijn werk en privé in aanraking met moeders die zich in allerlei bochten wringen om voor hun gezin te zorgen. Vooral in de gezinnen waar één of meerdere kinderen 'anders' zijn." Aan het woord is Karin Berenschot uit Miste, die sinds 1 mei werkzaam is als zelfstandig gezinscoach in haar praktijk Bewust (B)uiten.

(door Lineke Voltman)

Winterswijk - Karin heeft meer dan tien jaar ervaring als coach bij de gemeente Oost-Gelre, maar vond het nu tijd om zelfstandig verder te gaan. "Ik richt me speciaal op moeders met een kind met een beperking, maar ook vaders en broertjes en zusjes zijn welkom in mijn praktijk. Naar mijn mening zijn wij vrouwen te streng voor elkaar. We zijn altijd bang voor de reactie en mening van de omgeving. Wat zullen de mensen wel niet denken? De buitenwereld moet vooral het idee hebben dat we alles onder controle hebben, maar dat is vaak niet het geval en daarbij kan ik hen handvatten geven om beter voor zichzelf te zorgen."

Ervaringsdeskundige
"Omdat ik zelf een kind heb gehad met een handicap kan ik precies invoelen wat de betreffende moeder doormaakt. Er rust nog steeds een taboe op, er is ook veel onbegrip vanuit de omgeving wat je eenzaam maakt. Ook kan ik praktische adviezen geven zoals het aanvragen van een PGB of aanpassing van het huis. Als een moeder bij mij komt voor hulp vraag ik als eerste waar de pijn zit. Neemt ze rust voor zichzelf, praat ze erover met iemand? Meestal wordt het opgekropt en daar krijg je alleen maar hoofdpijn van. Sta open voor het vragen van hulp. Al is het maar voor triviale zaken, als de was doen of een keer mee naar het ziekenhuis.''

Workshops
Naast persoonlijke coaching geeft Karin ook workshops in groepsverband, tijdens vier sessies van twee uur worden allerlei onderwerpen besproken zoals de dag van de diagnose, eerste confrontatie met het ziekenhuis, (kwetsende) reacties en opmerkingen en familiezaken. Daarnaast is er voldoende ruimte voor emoties en het stellen van persoonlijke vragen. Kortom een paar uurtjes, waarin alles besproken en gezegd kan worden in een veilige en vertrouwelijke omgeving. Gevraagd naar het mooie aan haar werk, antwoordt Karin: "Dat ik door mijn ervaring kan invoelen wat een cliënt nodig heeft. Ik weet hoe eenzaam het kan zijn als je moeder bent van een gehandicapt kind."

Opening
Zaterdag 19 mei is de openingsreceptie van Bewust (B)uiten. Tussen 15.00 en 17.00 uur zijn belangstellenden van harte welkom aan de Hellekampsweg 9 in Miste.

Facebook: Coachingspraktijk Bewust Buiten

Meer berichten