Wethouder Ilse Saris en Frits Sijbel met een aantal jeugdigde cursisten bij de 3D printer.
Wethouder Ilse Saris en Frits Sijbel met een aantal jeugdigde cursisten bij de 3D printer. (Foto: Lineke Voltman)

3D printer bouwen lijkt moeilijk 'maar het gaat wel lukken'

"Een geweldig initiatief van het WIC om kinderen in staat te stellen een 3D printer te bouwen", aldus wethouder Ilse Saris tijdens de start van het project, afgelopen woensdag in het technieklokaal van het Gerrit Komrij College.

(door Lineke Voltman)

Winterswijk - De voorzitter van het WIC (Work Innovate Center) Hans Bax legt uit hoe het idee tot stand is gekomen. "Omdat het WIC nu ondergebracht is in regionaal verband in het kader van Achterhoek 2020 zochten we een andere invulling. We hebben contact gezocht met de OWIN en het Gerrit Komrij College dat een technieklokaal heeft en besloten om een 3D printer te ontwerpen. Hiervoor hebben we Frits Sijbel, van huis uit orthopedisch schoenmaker en zeer geïnteresseerd in techniek, gevraagd. Bihca-directeur Koen Mentink heeft de printer gemaakt. Bij de presentatie in april in het 3D Xpirience Café was er veel belangstelling voor en daarom besloten we jongeren aan te bieden een dergelijke printer te bouwen."

Veel aanmeldingen
Er waren zo'n veertig aanmeldingen en elf jongeren zijn uitgekozen om de eerste cursus van zes lessen te volgen. Na een korte inleiding door Sijbel, die uitlegt wat een 3D printer is en hoe die werkt, mogen de jongeren aan de slag. "De kosten van deze cursus voor de jongeren zijn 82,50 euro voor het materiaal, maar dan heb je wel een 3D printer die normaal tussen 1000 en 1500 euro kost," weet Bax. "Als de opdracht volbracht is moeten de jongeren een of twee onderdeeltjes printen, die weer nodig zijn voor het maken van nieuwe printers, zodat we deze onderdelen niet meer hoeven te kopen. Wanneer dat lukt mogen ze de printer mee naar huis nemen. Zo niet, dan blijft die bij ons."

Uniek in Nederland
Desgevraagd zegt Bax dat hij een dergelijk initiatief, met zoveel deelnemende partners, in Nederland niet kent. "Natuurlijk zijn er op kleinere schaal wel mensen die zo iets maken maar niet zoals wij het aanpakken."

Een van de cursisten is Kiara, zij gaat samen met haar vader de printer bouwen. "Ik vind techniek erg leuk en daarom heb ik me opgegeven. Riley, die een techniekopleiding wil doen, denkt dat het wel moeilijk is, "maar het gaat wel lukken." Volgens Bax komt er in september een nieuwe cursus en wellicht daarna nog meer.

Meer berichten