Van links naar rechts enkele leden van het Roparun team 237: Ruth van der Meulen (fietser), Geert Onstenk (loper), Maureen Leemrijsse (loper), Marco König (teamcaptain) en Tjitske Freriks (verpleegkundige) op de afdeling oncologie in het SKB.
Van links naar rechts enkele leden van het Roparun team 237: Ruth van der Meulen (fietser), Geert Onstenk (loper), Maureen Leemrijsse (loper), Marco König (teamcaptain) en Tjitske Freriks (verpleegkundige) op de afdeling oncologie in het SKB. (Foto: Han van de Laar)

Roparun-team 237 is er klaar voor!

"Bij een behandeling tegen kanker moet je vaak lang in een stoel zitten. Je kunt dan niet weglopen. Dat is niet fijn. Daarom willen we fietsen aan de stoelen koppelen, zodat de patiënt zoveel mogelijk kan bewegen," legt oncologie verpleegkundige Tjitske Freriks uit. Ze is blij met het initiatief van Roparun om de aanschaf van die fietsen mogelijk te maken.

(door Han van de Laar)

Winterswijk - Al voor de derde keer loopt en fietst het team 100% Running Winterswijk van Hamburg naar Rotterdam. Aanvankelijk, alweer 27 jaar geleden, ging de tocht van Parijs naar Rotterdam. Vanwege het grote succes is Hamburg erbij gekomen. De race is zo getimed dat er een gezamenlijke intocht uit beide steden voor het talrijke publiek in Rotterdam plaatsvindt. Het team van Winterswijk bestaat uit acht lopers en zes begeleiders op de fiets. Verder zijn er onder andere ysiotherapeuten, artsen, koks en chauffeurs, in totaal 24 personen. Bij toerbeurt wordt er afgewisseld en zo onafgebroken gelopen.

De run is bedoeld om geld op te halen, dat bestemd is om het leven van kankerpatiënten draagbaarder te maken. Dat alles onder het motto: 'Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven.' Lokale organisaties kunnen in samenspraak met het hoofdkantoor plaatselijke initiatieven ondersteunen.

Al eerder heeft team Winterswijk onder andere het SKB een schenking gedaan van veertig troostkoffers. Deze koffers zijn voor kinderen van 0 tot 18 jaar, waarvan één van de ouders kanker heeft. Deze bevatten boeken, folders en dvd's met uitleg, afgestemd op de leeftijd van de kinderen.

Fietsen
Vorig jaar werd er 25.000 euro opgehaald. Dit jaar hoopt men op 30.000 euro . Daarvan kunnen in ieder geval enkele fietsen worden aangeschaft. Uit onderzoek van onder meer het Antonie van Leeuwenhoekziekenhuis is gebleken dat bewegen bij kanker goed is voor het herstel en/of de draaglijkheid van de therapie. Tevens wordt het geld gebruikt om een app te laten ontwikkelen die het beweegpatroon van de patiënt vastlegt. Een gespecialiseerde oncologiefysiotherapeut kan beweegtips en leefstijladviezen geven, die dan zelf thuis zijn te volgen. Dat geeft een enorme stimulans.

Het team vertrekt vrijdagmiddag naar Hamburg. Zaterdag vindt de start plaats en de aankomst wordt verwacht op 21 mei om 16.30 uur in Rotterdam. Kijk voor meer informatie over de verrichtingen de lopers op Facebook: 100procentrunningwinterswijk. Geld geven kan via donaties.roparun.nl/doneren en dan kiezen voor team 237. Op dit moment staat de teller landelijk op 308 teams en toezeggingen voor meer dan twee miljoen euro.

100runningwinterswijk.nl

Meer berichten