Wereldwinkel Winterswijk
Wereldwinkel Winterswijk (Foto: Wereldwinkel)

Wereldwinkel Winterswijk zoekt nieuwe vrijwilligers

De Wereldwinkel is al 45 jaar een begrip in Winterswijk. Op 1 april 1969 werd de eerste Wereldwinkel opgericht in Breukelen. Het zelfde jaar werden er nog tien Wereldwinkels opgericht en binnen drie jaar werden het er meer dan tweehonderd. In Winterswijk begon men (als stichting) in 1973 op de markt met het verkopen van koffie.

WINTERSWIJK - Al snel kwam de eerste winkel: een afbraak pand aan de Roelvinkstraat 7. Doordat het pand afgebroken moest worden opende de Wereldwinkel op 16 mei 1998 haar deuren iets verder op aan de Roelvinkstraat 73. Toen waren er ongeveer tien vrijwilligers werkzaam en werd er in vergelijking met nu een kleiner assortiment Fairtrade producten verkocht zoals rietsuiker, rijst en koffie maar ook toen al non food-producten. In de tachtiger jaren ging de stichting over naar vereniging.

Fairtrade
Inmiddels is Fairtrade een algeheel begrip en is de consument steeds meer bereid fairtrade producten te kopen. Je zou denken dat de Wereldwinkels hiermee haar doel hebben bereikt. Dat is ten dele waar. Fairtrade is een hype aan het worden waardoor er steeds meer importeurs verschijnen die niet gecertificeerd zijn. De Wereldwinkels mogen alleen bij gecertificeerde importeurs kopen dus zijn die producten 100% gegarandeerd Fairtrade waardoor de producenten een eerlijke prijs ontvangen voor hun producten. En ja, wellicht is de Wereldwinkel daarom iets duurder dan sommige discountzaken.

Eind 2009 verhuisde de Wereldwinkel Winterswijk naar een betere locatie aan de Ratumsestraat 8. Hier is de Wereldwinkel ook nu nog te vinden. Tegenwoordig runnen een kleine dertig vrijwilligers de winkel. Er zijn intern verschillende werkgroepen die verantwoordelijk zijn voor elk een afdeling zoals de p.r., etalagegroep of de Inkoop.

Van geitenwol naar Cashmere
Inmiddels zijn de Wereldwinkels wel af van haar ‘geitenwollen sokken’ imago en kunnen de Wereldwinkels zich goed vergelijken met menig cadeauwinkel. Maar wij zijn er nog niet. De Wereldwinkel Winterswijk heeft de ambitie om door te groeien, het liefst naar een ‘Cashmere’ imago. En dan wel met eerlijke en zo laag mogelijke verkoopprijzen in de Wereldwinkel, zodat zij de producenten kan blijven steunen met het ontwikkelen van hun dorpjes. Als de werknemers genoeg geld verdienen hoeven kinderen niet meer mee te helpen om aan de dagelijkse kost te komen en kunnen deze kinderen van een geregeld en goed onderwijs genieten, zodat de toekomst er rooskleuriger uitziet dan die van hun ouders. En daar heeft de Wereldwinkel jou als klant of vrijwilliger bij nodig. 

Op zoek naar bestuursleden
Helaas wordt het tegenwoordig wel steeds moeilijker om vrijwilligers te krijgen. Vooral het bestuur heeft een probleem, wij zijn dringend op zoek naar enkele bestuursleden die affiniteit hebben met het concept van de Wereldwinkel. Ben jij die man of vrouw die het leuk vindt om de Wereldwinkel naar een nog hoger niveau (Cashmere) te tillen? Bel dan voor een oriënterend gesprek met onze vicevoorzitter Annemarie de Boer 0543-516884. Of stuur een mailtje naar info@wereldwinkelwinterswijk.nl met als vermelding 'bestuur'. De Wereldwinkel neemt dan zo spoedig mogelijk contact op.

Meer berichten