Twintig jaar glas graveren bij Bijzonder Gemaakt

''Hoewel ik nog een broekie ben in het Winterswijkse winkelgebied, ben ik ook een ouwe rot in het vak, wat betreft persoonlijke en unieke geschenken graveren voor mijlpalen in een mensenleven, vertelt Gerlanda Bijlholt in haar winkel aan de Misterstraat 91.

Winterswijk - ''Het begon allemaal in 1997. Tijdens een gesprek met mijn schoonvader gaf ik aan dat ik iets wilde doen met mijn opleiding aan de Kunstacademie (lerarenopleiding textiele werkvormen en kunstgeschiedenis). Maar ik had geen idee, hoe ik dat moest vormgeven. “Waarom ga je niet iets met glas en spiegels doen?”. Mijn schoonvader had een glasatelier in Ruinerwold, vandaar het voorstel.

Met mijn achtergrond van werken met textiele, flexibele materialen, wist ik niet of dit harde materiaal mij wel zou liggen. Een dagje meedraaien in het atelier in Ruinerwold dan maar. Ik kan je vertellen, na dat dagje was ik verkocht( en verknocht).

Ik ging in de leer bij mijn schoonvader. Elke 2 weken ging ik een dag naar Ruinerwold om de fijne kneepjes van het vak te leren. Graveren d.m.v. zandstralen op glaswerk en spiegel, tekenen op de computer, ontwerpen maken, met een scalpel teksten en tekeningen pellen, uit de hand tekeningen snijden en dan zandstralen. De afbeeldingen body geven, door nuanceverschillen (te regelen door de druk van het zandstralen te verlagen)… er viel heel veel te leren! Tot het moment dat ik dacht; nu kan ik het zelf!

Ondertussen werd er gezocht naar een woonhuis met bedrijfsruimte. En ja hoor, dit werd gevonden aan de Nieuweweg 60 in Wijchen. Een verbouwing volgde, voor de eerste keer inkopen doen voor het atelier, schilderen en inrichten. Op 23 april 1998 was de opening: Glasatelier Wijchen was een feit!

Tja, en toen moest ik het zelf gaan doen. De techniek had ik onder de knie, maar wat moest ik nog veel leren. De eerste tijd is er ook heel wat in de vuilnisbak verdwenen, want deze dame bleek niet gauw tevreden. Wat was het leuk! Mijn eigen atelier, mijn fantasie laten gaan, ideeën uitwerken... elke dag glaswerk en spiegels graveren naar de wens van de klant. Na 4 ½ jaar verhuist het atelier in 2002 naar Eibergen, wederom een bedrijf aan huis. De naam wordt veranderd in Het Glasatelier en wordt gevestigd aan de Klaashofweg 21 in Eibergen. Dit keer een showroom, met aparte ruimte voor het glas graveren (d.m.v. zandstralen).

Workshops
In 2012 vat ik het plan op, om naast mijn eigen werk, ook workshops graveren d.m.v. zandstralen te gaan geven. Kleine groepjes, die met mijn hulp iets moois gaan graveren. Het idee achter de workshop is, dat iedereen naar huis gaat met iets dat hij of zij mooi vindt( geen standaardontwerpen, die we bijvoorbeeld op een vaas gaan graveren… nee iedereen komt met zijn eigen idee of ontwerp). Zo kan ik toch een beetje de juf spelen.

In 2016 verhuist het atelier weer, dit keer naar een winkelpand aan Hagen 21 in Eibergen. Ook de naam verandert, want naast graveren op glaswerk en spiegels, kan ik nu d.m.v. een CO2-laser ook andere materialen graveren. Denk daarbij aan hout, steen, kunststof, metaal en leer. Het Glasatelier gaat nu dus verder onder de naam Bijzonder Gemaakt. Nou kun je zeggen; er is genoeg verhuisd! Maar nee hoor, oktober 2017 verkast Bijzonder Gemaakt weer. Deze keer een keer naar een heel mooi winkelpand aan de Misterstraat 91 in Winterswijk.

Winkel en atelier versmolten
Heel erg blij ben ik met deze plek, waar winkel en atelier perfect in elkaar versmolten zijn. Hoe mooi is het niet, om in samenspraak met de klant tot dat éne unieke geschenk te komen, een blijvende herinnering aan een bijzonder moment. Denk dan bv aan een geschenk voor een geboorte, trouwen, een relatiegeschenk, sportprijzen, jubilea, maar ook bij een verdrietige gebeurtenis als een overlijden.

Gaan alle cadeaus gegraveerd de deur uit? Nee, hoor. Er zijn in deze winkel genoeg geschenken, die zonder gravure al een bijzonder geschenk zijn.''

Actie
Vanaf 28 april is er een leuke actie in de winkel aan de Misterstraat 91 in Winterswijk. Wie komt er dan een spelletje Memory spelen? Altijd prijs!

Bijzonder Gemaakt, Gerlanda Bijlholt, Misterstraat 91, Winterswijk

info@bijzondergemaakt.nl bijzondergemaakt.nl

06-50614731                                

Meer berichten