Johanna Reiss op een bezoek bij een school in het Duitse Ludinghausen (2017).
Johanna Reiss op een bezoek bij een school in het Duitse Ludinghausen (2017). (Foto: Vereniging Het Museum)

Schrijfster Johanna Reiss opent expositie in Museumfabriek

Johanna Reiss (Annie de Leeuw), schrijfster van het boek De schuilplaats, is op 25 april in haar geboorteplaats Winterswijk om daar de expositie 'Johanna Reiss, een leven om over te vertellen' te openen in de Museumfabriek. Deze expositie is een co-productie van Vereniging Het Museum en Kolle Kaal Förderverein E.v. en Johanna Reiss zelf. Om 16.00 uur zal zij de expositie openen.

Winterswijk - Reiss geniet in een groot aantal landen grote bekendheid. Haar boek is in zeker dertien talen vertaald en is al veertig jaar een grote hit in Duitsland. In het boek De schuilplaats, waarvan in april een nieuwe uitgave in het Nederlands verschijnt, vertelt zij over de tijd dat zij en haar zus Sini ondergedoken hebben gezeten in Usselo gedurende de Tweede Wereldoorlog. Vooral dankzij de familie Oosterveld in Usselo hebben de twee meisjes de rampzalig tijd overleefd. Een ingenieus verbouwde kast diende lange tijd als schuilplaats; een replica is in de Museumfabriek te zien. Op aangrijpende wijze wordt verteld wat deze twee Joodse meisjes hebben doorgemaakt. Het laat zien waartoe intolerantie en vooroordelen en discriminatie kunnen leiden.

Veel aanmeldingen
Johanna woont al lang in New York, midden in Manhattan. Veelvuldig bezocht ze Europa, en dan vooral Duitsland, om lezingen te geven over haar ervaringen. Vooral de jeugd hing daarbij aan haar lippen. Inmiddels hebben zich al honderden scholieren uit zowel Duitsland als Nederland aangemeld voor een bezoek aan de expositie. De gemeente Winterswijk heeft 500 exemplaren van de nieuwe uitgave van De Schuilplaats besteld. Deze worden in mei aan de leerlingen van de hoogste klassen van het basisonderwijs uitgereikt.

Tante Riek
In de Museumfabriek is nu in het kader van het 'Jaar van verzet' gelijktijdig een bescheiden expositie te zien over het verzet in Winterswijk tegen de bezetter. De nadruk ligt daarbij op Heleen Kuipers-Rietberg (Tante Riek) en Gradus Kobus. Hier zijn unieke stukken te zien waaronder de eremedaille die de verzetsvrouw postuum kreeg Ook zijn er beelden van de onthulling van het standbeeld door koningin Wilhelmina. Zij was een groot bewonderaar van Tante Riek, die een grote rol speelde bij de Landelijk Verzetsorganisatie voor hulp aan onderduikers. Via deze organisatie kon ook een onderduikadres voor Annie de Leeuw en haar zus Sini worden gevonden. Deze expositie is nog tot eind 2018 te bezoeken.

De Museumfabriek (Laan van Hilbelink 6-10) is iedere maandag, dinsdag en donderdag geopend van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.00 uur.

Meer berichten