Leerlingen en senioren poseren voor de oude bus van de GTW. Het is de aftrap van een nieuw gezamenlijk educatieproject van KunstOer en Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek. (Foto: Lineke Voltman)
Leerlingen en senioren poseren voor de oude bus van de GTW. Het is de aftrap van een nieuw gezamenlijk educatieproject van KunstOer en Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek. (Foto: Lineke Voltman) (Foto: Lineke Voltman)

'Vroeger was het ook niet alles...' Educatieve busrit verbindt jong en oud

Donderdag 5 april om 9.00 uur staan de leerlingen van groep 5 en 6 van de openbare basisschool Woold klaar om samen met senioren in een van de historische bussen van de GTW te stappen voor een rondrit door Winterswijk en omgeving langs bekende erfgoedplekken. Dit busritje is de aftrap van een nieuw gezamenlijk educatieproject van KunstOer en Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek.

(door Lineke Voltman)

Winterswijk - De tocht gaat vanuit het Woold eerst naar Kotten waar gestopt wordt bij boerderij Vardink. Beeldend kunstenaar Kristie Legters geeft tijdens de rit beknopte informatie over de historie van deze bijzondere erfgoedplekken. Over Vardink zegt ze: "Deze boerderij is gebouwd in 1648 en beschikt nog over een badhuisje en schoppe en momenteel is er een B&B in gevestigd."
Vandaar reizen we door de buurtschappen naar Henxel voor een stop bij de oudere smederij van Laar aan de Ratumseweg. Hier werden vroeger de paarden van boeren uit de omgeving beslagen. Intussen genieten zowel jongeren als senioren van het prachtige landschap en vertellen de opa's en oma's hele verhalen over vroeger aan de kinderen. En dát is precies de bedoeling van dit project.

Oude weefgetouwen

In het centrum aangekomen rijden we naar de Museumfabriek aan de Laan van Hilbelink. Hier worden de oude weefgetouwen bezichtigd met uitleg door Jan Korthout, vrijwilliger bij de Museumfabriek en zelf vroeger als wever gewerkt bij de Batavier en Gaudium. Helaas kunnen we de weefgetouwen niet in werking zien aangezien er momenteel geen krachtstroom is.
Toch krijgen de leerlingen een goed beeld van hoe vroeger geweven werd. De volgende stop is bij de theekoepel aan de Meekertweg, gebouwd in opdracht van een textielfabrikant van de Tricot ter gelegenheid van de geboorte van een van zijn kinderen. De laatste stopplaats is het raadhuis in Winterswijk, een typisch voorbeeld van de Delftse school, volgens Legters. Hier mogen de 'reizigers' plaats nemen in de raadzaal voor koffie en limonade. En wat is er dan mooier dan even op de stoel van de burgemeester plaats te nemen... Maar ook het spreekgestoelte krijgt de nodige aandacht van de kinderen.

Ornamenten tekenen
In het raadhuis krijgen kinderen en senioren de opdracht om een van de vele aanwezige ornamenten na te tekenen. Legters legt uit wat hiervan de bedoeling is. "We willen graag de architectuur van binnen en buiten verbinden, we hebben foto's van de buitenkant, die later op school met de tekeningen worden samengevoegd. Deze kunstwerken worden tijdens KunstOer tentoongesteld in het raadhuis".

Aangepast
Aan Jolanda ten Duis van KunstOer de vraag of dit het eerste educatieproject is. "Vorig jaar hadden we al uitgewerkte plannen maar door te weinig financiële middelen is KunstOer toen niet doorgegaan. In verband met de samenwerking met het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek hebben we de plannen aangepast."

Meer berichten