Leden van vv Ratum bij het 25 jarig jubileum, inmiddels 50 jaar geleden. Op vrijdag 11 mei houdt v.v. Ratum een reünie voor oud-leden en iedereen met een Ratum-gevoel. De reünie wordt gehouden bij FC Trias op 't Huitinkveld.
Leden van vv Ratum bij het 25 jarig jubileum, inmiddels 50 jaar geleden. Op vrijdag 11 mei houdt v.v. Ratum een reünie voor oud-leden en iedereen met een Ratum-gevoel. De reünie wordt gehouden bij FC Trias op 't Huitinkveld. (Foto: PR)

Het v.v. Ratum-gevoel leeft nog volop

"We zijn zeer tevreden bij FC Trias. Dat was een juiste keuze. Maar dat v.v. Ratum 75 jaar geleden is opgericht, willen we toch wel even met elkaar vieren", zegt Mink Baak, voormalig lid van de voetbalclub. "We zijn met acht enthousiaste leden die een leuk programma in elkaar hebben gezet."

(door han van de Laar)

Ratum - Die enthousiaste leden zijn Bianca Dunnewold, Sabine Hakstege, Willy Korten, Gerrit Piepers, Theo en Joop Schreurs, Bennie te Lintum en Mink Baak. Willy: "De directe aanleiding was het overlijden van onze oud-secretaris Jan ter Haar. Lid vanaf 1950. Hij beheerde het archief van v.v. Ratum. Dozen met krantenknipsels, bekers en andere attributen. Hij bewaarde alles. De documenten uit de begintijd zijn ook allemaal handgeschreven. Zijn vrouw vroeg ons recent of we het wilden ophalen. Toen kwam bij ons het idee er ook iets mee te doen."

De voetbalclub is op 1 juli 1943 opgericht door het toenmalige schoolhoofd Hofs. Destijds kon je alleen lid worden als je ook lid was van de gymnastiekvereniging. De eerste tijd werd er gevoetbald op 'vliegveld Ratum', later volgde de verhuizing naar de Lappenschaar. In de aangrenzende werkplaats, annex zagerij, konden de spelers zich omkleden. Per team kregen ze een teiltje water om de ergste modder af te wassen. Na afloop van de wedstrijd werd er een biertje gedronken in de Lappenschaar. Op het hoogtepunt had Ratum zeven herenteams, twee damesteams en een meisjesteam, zo'n kleine driehonderd leden.

Veel animo voor reünie
Sabine: "We hebben voor de vrijdag na Hemelvaart gekozen van 16.00 tot 21.00 uur bij FC Trias. Het moet een grote reünie worden, vol herinneringen. We merken dat het enorm leeft en hebben al over de 150 aanmeldingen. Vanuit het hele land komen reacties, zoals uit Zierikzee, Hoevelaken, Amsterdam en Twente. Iedereen die iets heeft met v.v. Ratum is welkom, uiteraard ook aanhang."

De reünie is éénmalig. Het organisatiecomité benadrukt nogmaals dat de fusie met Fortuna en Kotten destijds een goede zaak was. Toen de samenwerking met Lappenschaar werd opgezegd, waren er geen eigen velden meer en Ratum moest overal aankloppen om te kunnen voetballen. Het ledenaantal daalde. Fusie was de uitkomst. Iedereen doet wel iets voor FC Trias. Toch blijven de goede herinneringen.

Joop: "Die willen we nog weer één keer ophalen. Er zijn die middag diverse programma onderdelen en er worden blokken foto's getoond. Drie uit de tijdvakken van ieder 25 jaar, verder het damesvoetbal en de Lappenschaar."

Aanmelden en informatie via www.reunievvratum75@fctrias.nl

Meer berichten