Burgemeester Bengevoord en Jimmy Korswagen van de VNOG, bekijken de onveilige brandsituaties in de daarvoor ingerichte woning. Hier staan ze bij een fornuis met een vetpan.
Burgemeester Bengevoord en Jimmy Korswagen van de VNOG, bekijken de onveilige brandsituaties in de daarvoor ingerichte woning. Hier staan ze bij een fornuis met een vetpan. (Foto: Han van de Laar)

'Gemiddeld heb je maar drie minuten om je leven te redden'

De pop-up store van de brandweer heeft als doel branden te voorkomen. Tijdens de officiële opening legde Jeroen Wesselink, afdelingshoofd risicobeheersing van de Veiligheidsregio Noord-Oost-Gelderland (VNOG) uit waarom dat belangrijk is.

(door Han van de Laar)

Winterswijk - "Als er in een woning brand ontstaat, heb je gemiddeld drie minuten de tijd voordat de situatie onleefbaar is. Dat is een gemiddelde. Brand kan zich ook sneller verspreiden." De brandweer heeft de komende acht vrijdagen en zaterdagen een pop-up store geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Deze is gehuisvest in het pand van de Winterswijkse Uitdaging (voormalige SNSbank) aan de Torenstraat 9.

Met een druk op de knop waarbij burgemeester Joris Bengevoord de tijd van drie minuten in werking zette, was de opening een feit. Daarbij benadrukte Bengevoord nogmaals hoe trots hij is op onze brandweer, die als vijfde uit de bus kwam bij de kampioenschappen van Nederland.

In de pop-up store staat een aantal huiselijke situaties opgesteld met potentiële brandhaarden. Bijvoorbeeld de strijkbout op de strijkplank, de vetpan op het fornuis, kaarsen bij gordijnen, sigaretten in een prullenbak, maar ook oververhitte contactdozen en opladers op het nachtkastje voor je mobiel. Met behulp van een tablet en een daarvoor ontwikkelde app kan men al die situaties langslopen en de brandoorzaak zoeken.

Tweede vluchtroute
Na de rondgang ontstaat er een goed inzicht, mede dankzij tips, om - indien nodig - zelf passende veiligheidsmaatregelen te treffen. Het aanschaffen van rookmelders en blusdekens zijn daarvan goede voorbeelden. Er wordt ook aandacht besteed aan een tweede vluchtroute in de woning, een vaste plek voor de huissleutel, om paniek te voorkomen en het sluiten van binnendeuren om de verspreiding van de brand en giftige rook te bemoeilijken.

Drie minuten
Jimmy Korswagen, teamleider Brandveilig Leven van de VNOG, liep samen met Bengevoord het parcours. De app ook in het Duits vertaald. Zowel Bengevoord als Wesselink verwelkomden dan ook de Duitse gasten uit buurgemeenten, die bij de opening aanwezig waren. Iedereen is uitgenodigd de route te lopen in het pand aan de Torenstraat. Het is de bedoeling dat in drie minuten te doen, om zo het gevoel van de tijd te krijgen, die nodig is om jezelf in veiligheid te brengen.

Meer berichten