Desiree Heerdink en Heidi Schreurs herstartten vorig jaar het lotgenotencontact voor borstkanker patiënten:  "Het is prachtig om dit werk te mogen doen."
Desiree Heerdink en Heidi Schreurs herstartten vorig jaar het lotgenotencontact voor borstkanker patiënten: "Het is prachtig om dit werk te mogen doen." (Foto: Lineke Voltman)

'Borstkanker grijpt diep in op je leven'

"Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij vrouwen, één op de zeven vrouwen krijgt er mee te maken en het grijpt diep in op je leven", zo vertellen Heidi Schreurs en Desirée Heerdink. We praten over hun werk als vrijwilligers bij Borstkankervereniging Nederland. Samen hebben ze vorig jaar het lotgenotencontact opnieuw opgestart.

(door Lineke Voltman)

Winterswijk - Beide vrouwen wilden als ervaringsdeskundigen iets betekenen voor mensen met borstkanker en hebben zich aangemeld als vrijwilliger bij de Borstkankervereniging. Tegelijkertijd gaf de mammapoli van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix aan behoefte te hebben aan een herstart van het lotgenotencontact in de vorm van een maandelijkse inloopochtend in het SKB van 9.30 tot 11.30 uur.
"Dit leek ons een mooi initiatief en in mei vorig jaar zijn we van start gegaan. Gemiddeld zijn er zo'n vijf à zes mensen aanwezig, maar we hopen dat het aantal gaat groeien.''

Grote impact
Heidi: "Borstkanker heeft een grote impact op het leven van patiënten. Tijdens de behandeling kunnen patiënten met hun vragen terecht bij de hulpverleners maar daarna hebben de meesten het gevoel 'losgelaten te worden' en juist dan is er behoefte aan lotgenotencontact, waarbij ze herkenning en erkenning vinden bij elkaar. Ze hebben immers allemaal hetzelfde meegemaakt."

Desirée: "Met name is langdurige vermoeidheid een van de klachten, maar ook werk gerelateerde problemen of sociale contacten. Na borstkanker is het leven nooit meer hetzelfde. Dat wil niet zeggen dan het slechter is, soms zelfs rijker: Je kijkt anders tegen de dingen aan en je moet een weg vinden om daar mee om te gaan. Daarbij kan het lotgenotencontact enorm belangrijk zijn".

Luisterend oor
Heidi en Desiree bieden een luisterend oor maar geven ook adviezen en beantwoorden vragen, waarbij ze altijd kunnen terug vallen op de knowhow van de Borstkankervereniging en de mammapoli. Op de vraag hoe ze dit vrijwilligerswerk ervaren beginnen beide vrouwen te stralen: "Het is prachtig werk, het geeft je een heel goed gevoel dat je mensen verder kunt helpen. De sfeer is altijd heel warm, ze vertrouwen ons en elkaar en kunnen hun verhalen kwijt. Met de mammapoli is afgesproken dat patiënten, die nog in het proces zitten, persoonlijk contact op kunnen nemen met ons via winterswijk@borstkanker.nl. Op de open dag van het SKB op 17 maart staan wij ook met een stand van de Borstkankervereniging. We geven informatie, over bijvoorbeeld de data van de inloopochtenden en beantwoorden eventuele vragen."

Meer berichten

Shopbox