Foto: Carolina

Slechts 49% van de Gelderlanders weet hoe zich te beschermen tegen internetcriminelen

Internetcriminaliteit is een groeiend probleem. Maar liefst 75% van de Gelderlanders denkt dat de kans toeneemt dat hij de komende jaren zelf met internetcriminaliteit te maken krijgt. Dit blijkt uit onderzoek* in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Afgelopen maandag is een campagne gestart die Nederlanders tips geeft zich beter tegen ransomware en andere online gevaren te beschermen. Belangrijk, want op dit moment weet slechts 49% van de Gelderlanders hoe hij zich tegen online gevaren kan wapenen. Het treffen van enkele voorzorgsmaatregelen kan een groot verschil maken. Door bijvoorbeeld software-updates direct te installeren en sterke wachtwoorden te gebruiken, is de kans kleiner dat internetcriminelen bij persoonlijke gegevens kunnen, zoals foto’s, wachtwoorden en bankgegevens.

Internetcriminelen worden steeds slimmer. Ze doen er alles aan om toegang tot je computer, smartphone of tablet te krijgen. Hoewel het voor veel mensen logisch is om de buitendeur op slot te draaien, geldt dat niet voor onze digitale deuren. Gelukkig kun je met enkele acties je digitale veiligheid makkelijk vergroten. Met de volgende vier tips verklein je de kans dat internetcriminelen bij jouw persoonlijke gegevens kunnen, zoals foto’s, wachtwoorden en bankgegevens.

1) Installeer direct updates
Updates bevatten vaak beveiligingsupdates waardoor je gegevens beter beschermd blijven. Installeer daarom altijd direct alle software- en app-updates op je computer, tablet en mobiele telefoon.

2) Leer foute links herkennen
Een nepmail met een foute link erin is een veelgebruikte manier om jouw gegevens te ontfutselen. Als je een nepmail herkent en niet op linkjes en bijlagen klikt, snijd je internetcriminelen de pas af.

3) Maak regelmatig een back-up
Voorkom dat je foto's, werkstukken en andere bestanden op bijvoorbeeld je computer kwijtraakt, omdat deze wordt besmet door een virus, zoals ransomware. Vergeet hierbij de bestanden op je mobiele telefoon en tablet niet.

4) Gebruik sterke wachtwoorden
Sterke wachtwoorden zijn moeilijk te raden en moeilijk te kraken. Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts.

Kijk op maakhetzeniettemakkelijk.nl voor meer tips ter bescherming tegen online gevaren.
 

Voorzorgsmaatregelen helpen
45% van de Nederlanders weet dat zijn persoonlijke gegevens interessant zijn voor internetcriminelen. Toch neemt lang niet iedereen de juiste voorzorgsmaatregelen tegen internetcriminaliteit. Zo stelt de helft van de Nederlanders software-updates uit en gebruiken 4 op de 10 Nederlanders gratis openbare wifi-netwerken. Ook kiezen 4 op de 10 Nederlanders hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts, zoals e-mail, bank en webwinkel. 20% van de Nederlanders die zijn wachtwoord voor meerdere accounts gebruikt, past dat wachtwoord zelfs bij meer dan tien accounts toe. Dit online gedrag baart zorgen. Mensen die niet de juiste voorzorgsmaatregelen nemen, vergroten de kans dat zij slachtoffer worden van internetcriminelen.

*Onderzoek naar de bescherming tegen internetcriminaliteit onder 1.033 Nederlanders door PanelWizard in februari 2018 in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Meer berichten