V.l.n.r. Tienke Brouwer, wethouder Wim Aalderink, Dick Ruhe en Anton Reuvekamp met het boek 'Leven, wonen en werken op Dennenoord'. Hierin wordt de periode van mei 1970 tot november 1992 beschreven en zijn de levensverhalen van bewoners opgenomen.  Foto: Han van de Laar
V.l.n.r. Tienke Brouwer, wethouder Wim Aalderink, Dick Ruhe en Anton Reuvekamp met het boek 'Leven, wonen en werken op Dennenoord'. Hierin wordt de periode van mei 1970 tot november 1992 beschreven en zijn de levensverhalen van bewoners opgenomen. Foto: Han van de Laar (Foto: Han van de Laar)

Verhalen Dennenoord vervat in boekvorm

"Met de komst van het woonwagencentrum Dennenoord brak een betere tijd aan voor de bewoners. Vanaf 1970 kregen ze een locatie met prima voorzieningen, zoals douches, school, kerk-, annex clubgebouw." Dick Ruhe heeft samen met Anton Reuvekamp, Tienke Brouwer en vele anderen de verhalen over Dennenoord in boekvorm vastgelegd.

(door Han van de Laar)

Winterswijk - Wethouder Wim Aalderink ontving dinsdag van voorzitter Hans van Lith van het museum De Wereld van Wenters het eerste exemplaar. Oral History, zoals deze vorm van geschiedschrijving heet, wordt vaker toegepast bij groepen waar niet veel geschreven wordt. Door het vertellen en opschrijven van de levensverhalen, ontstaat er geschiedschrijving. Aalderink: "Woonwagenbewoners en Dennenoord hebben altijd bij ons gehoord. Daarom is het ook zo goed dat het nu beschreven is. Ik wil daar iedereen mee feliciteren en zeker een groot woord van dank aan hen die de verhalen hebben verteld."

Modder en geen voorzieningen
Dick Ruhe geeft de ontwikkelingen aan. "Voordat Dennenoord werd geopend, stonden de woonwagens aan de overkant van de weg. Het was bij slecht weer een ramp. Modder en geen voorzieningen. Als je je behoefte moest doen, deed je dat buiten. Dan floot je eerst, zodat duidelijk werd of de plek bezet was. Voor stroom gooide je een muntje in de stroomkast. Het kostte niet veel, maar je kreeg ook niet veel. Na de opening van Dennenoord in 1970 werd dit in één klap het mooiste woonwagencentrum."

Anton Reuvekamp
Het grootste applaus kreeg toenmalig opbouwwerker Anton Reuvekamp. Vanaf 1975 en ver tot na de formele afbouw, heeft hij voor en met de woonwagenbewoners gewerkt. Hij zorgde dat kinderen meededen aan allerlei activiteiten, naar andere scholen gingen toen de Bisschop Bekkersschool werd gesloten. Hij heeft met raad en daad geholpen bij de zelfredzaamheid. Zo zijn er diverse bedrijven opgericht. Een zestal heeft de uitgave van het boek mogelijk gemaakt. In een volle zaal in de Museumfabriek werden de eerste exemplaren vlot verkocht. Het fraaie boek met mooie foto's is voor 12,50 euro verkrijgbaar bij boekhandel Kramer, Holders Media en in het Museum.

Meer berichten