Kunstenaar en kostuumontwerper Ine Keitz in de Museumfabriek met een tas uit haar collectie
Kunstenaar en kostuumontwerper Ine Keitz in de Museumfabriek met een tas uit haar collectie (Foto: Stephan Laarhuis - Phldrmauz)

Kunstenaar Ine Keitz verkent KunstOer locatie

Het meerdaags kunstevenement KunstOer krijgt steeds meer vorm. Diverse sfeervolle erfgoedlocaties zijn in het Pinksterweekend het decor voor exposities van kunstenaars met uiteenlopende technieken. De Rotterdamse kunstenares Ine Keitz kwam ter verkenning naar Winterswijk en bezocht de Museumfabriek, waar ze exposeert tijdens KunstOer.

WINTERSWIJK - KunstOer is een presentatie van kunst en vormgeving op mooie erfgoedlocaties. Een van de kunstenaars is Ine Keitz (46), die in de Museumfabriek haar kledingcollectie en accessoires exposeert. De oorsprong van haar ontwerpen zijn klederdrachtvormen en historische kostuums.

“In klederdrachten zit veel handwerk en een stukje van personen zelf en van families. Motieven, borduursels en kleuren hebben betekenis, evenals de wijze waarop iets wordt gedragen. Die geschiedenis, dat stukje leven, vind ik interessant en geeft diepere aandacht voor wat ik maak.” Kostuumontwerper Ine Keitz werkt met veel verschillende fournituren en technieken, waardoor er in een outfit heel veel te zien is. Tijdens KunstOer geeft ze informatie over de achtergrond van de gebruikte materialen en laat met ontwerptekeningen zien, waar haar inspiratie vandaan komt.

Verdieping
Ze maakte veel creaties voor theatervoorstellingen, maar miste daarin de verdieping. “Ik kon daarbij de kledingstukken niet altijd uitwerken zoals ik graag wilde. Ik haal de inspiratie uit de geschiedenis en werk graag zonder tijdsdruk op de vierkante centimeter.” Ine Keitz groeide op in Almelo en Zutphen, werkte tijdens haar opleiding aan de AKI in Enschede al veel met textiel en verdiepte zich daarin verder op een Zwitserse modeacademie. “Ik ben geïnteresseerd in kostuums, vorm en klederdracht, maar niet in mode, die doorgaans snel en goedkoop, en bovendien vluchtig is, waardoor kleding ook weer snel wordt weggegooid.” Twee jaar geleden begon ze met het ontwerpen van een eigen kledinglijn met gebruik van oude gebruikte kledingstukken en hergebruikt textiel. Duurzaamheid en recycling komen duidelijk tot uiting in haar collectie, waarin ze veel kleurrijke stoffen, texturen, motieven en patroondelen verwerkt tot een mooi geheel. “Ook kleding van tweedehands materiaal moet gewoon mooi zijn.”

Nieuw leven
In haar atelier in een voormalig fabriekspand in Rotterdam werkt ze aan een nieuw project, waarbij mensen eigen stoffen kunnen laten verwerken in een kledingstuk. “Ik stimuleer mensen om iets van zichzelf een nieuw leven te geven en herinnering te verwerken in een kledingstuk door combinaties van eigen gebruikte stoffen met tweedehands materiaal uit mijn eigen grote verzameling.”

Tijdens de expositie in het Pinksterweekend van 19 tot en met 21 mei zijn de kledingitems en accessoires te koop in de Museumfabriek, waar ook deskundige wevers de aanwezige historische weefgetouwen weer laten draaien.
Volg de voorbereidingen voor KunstOer op facebook @kunstoer.

inekeitz.nl

Meer berichten