Vakman Hank Kolkman, te midden van zijn vele foto's. "Als hobby zal ik vast nog wel blijven fotograferen, daarvoor is het te leuk."
Vakman Hank Kolkman, te midden van zijn vele foto's. "Als hobby zal ik vast nog wel blijven fotograferen, daarvoor is het te leuk." (Foto: Han van de Laar)

'Opvolger gezocht voor dit prachtige vak en de winkel!'

"Het was een goede keuze om in 1995 samen met mijn vrouw Marga voor mezelf te beginnen. Ik heb het al die jaren toch goed gedaan, gezien mijn vele vaste en tevreden klanten. De reacties op Facebook op mijn aangekondigde afscheid waren hartverwarmend. Er zijn zoveel mensen die nog dagelijks van mijn foto's genieten," geeft Han Kolkman aan.

(door Han van de Laar)

Winterswijk - De reden dat hij stopt, is niet omdat hij het niet meer leuk vindt. Integendeel, fotograferen is zijn grote passie. De laatste tien jaar krijgt hij echter 's nachts steeds nachtmerries. Het energietekort breekt hem op. Han heeft van alles geprobeerd: therapieën, specialisten, slaapklinieken, maar niets helpt. Medicijnen zijn te gevaarlijk vanwege de slaapapneu. Hij is al volledig afgekeurd, maar omdat hij 60 is geworden, stopt de ondernemersverzekering en moet hij andere wegen inslaan. De overdracht van de winkel is er één van. "Ik ben één van de laatste vakfotografen in Winterswijk. Ik hoop dan ook dat ik mijn zaak aan een fotograaf kan overgeven die net zo enthousiast en gedreven is als ik. Kandidaten kunnen zich melden."

Han heeft de wereld van de fotografie zien veranderen. "Vroeger had ik hier een donkere kamer. Bij een fotograaf dient het te ruiken naar chemicaliën. Dat is niet meer. Nu gaat alles digitaal en de toestellen zijn ook beter. Maar het vakwerk blijft. Ik zie dingen anders, probeer een gevoel mee te geven aan de foto's. Ik was ook altijd bezig met het bewerken. Je ziet dan ook nooit twee keer hetzelfde plaatje. In de donkere kamer kon ik er iets bijzonders van maken.''

Trouwreportages
''Vroeger deed ik ook veel trouwreportages. Soms wel vier op een dag. Niet alleen in Nederland, ook op Bonaire, in Spanje, Griekenland, Marokko, Thailand et cetera. Omdat ik ooit de prijs won van beste bruidsfotograaf van Nederland kreeg ik naast de buitenlandse opdrachten, aanvragen uit het hele land."

Politiek heeft altijd al zijn grote interesse gehad. Acht jaar geleden heeft hij zich gemeld bij D'66, afdeling Oost Achterhoek. Vier jaar later kwam hij in de Raadscommissie Ruimte en momenteel vervangt Han in de gemeenteraad vanaf december 2017 Franklin Vlam die met ziekteverlof is.

Kijk voor meer informatie op hankolkman.nl of bel 0543-516923.

Meer berichten