Arjan Ekster, cameraman voor de NOS, in de olympische schaatshal van Pyeongchang in Zuid Korea. Hij doet met Jeroen Stekelenburg verslag van het vrouwenschaatsen. Ze maken tevens items waarin schaatsers vooruit- of terugkijken op hun olympische race.
Arjan Ekster, cameraman voor de NOS, in de olympische schaatshal van Pyeongchang in Zuid Korea. Hij doet met Jeroen Stekelenburg verslag van het vrouwenschaatsen. Ze maken tevens items waarin schaatsers vooruit- of terugkijken op hun olympische race. (Foto Robbert de Rijk)

Cameraman Arjan Ekster begint aan zijn negende Olympische Spelen

Arjan Ekster is een veelgevraagde cameraman bij sportevenementen. "Negen keer de Olympische Spelen, tweemaal het WK-voetbal, tien keer Tour de France, vorig jaar de Giro, vijftien maal Roland Garros, drie keer Australian Open, Wimbledon, Formule 1 en schaatsen, héél veel schaatsen."

(door Han van de Laar)

Winterswijk - Dat is nog maar een greep uit de evenementen die Arjan (40) de afgelopen twintig jaar heeft verslagen. Hij volgde geen specifieke opleiding. Via de Ziekenomroep ZSOM in Groenlo kwam hij als freelancer bij TV Oost terecht, daar was het vooral studiowerk. Een jaar later werkte hij ook voor Omroep Gelderland. Daarna kwam hij bij Studio Sport in beeld.

Tegenwoordig verricht Arjan 99 procent van zijn werkzaamheden voor de NOS. Daarvoor gaat hij de hele wereld over, vaak alleen met een verslaggever, soms met een heel team. "Vanaf 2002 heb ik alle zomer- en winterspelen gedaan. Dat zijn toch wel de grootste sportevenementen." Nu is hij in Pyeongchang in Zuid-Korea. Daar heerst al een echte olympische sfeer. Maar aan de grens met Noord-Korea is de situatie gespannen, zo zag hij donderdag. "Hekken op het strand, bunkers en wachttorens vol militairen met machinegeweren. "We passeerden een colonne tanks en reden door tot zwaar bewapende soldaten ons de weg versperden. Het maakt duidelijk dat de dreiging reëel is."

Sven Kramer

Bij de grote sportwedstrijden doet Arjan het camerawerk tijdens interviews: "Schaatsers zijn heel bereikbare sporters. Als je ze tegenkomt groet je elkaar gewoon, dat is bij bijvoorbeeld voetbal wel anders. Laatst kwamen mijn vriendin en ik onderweg naar wintersport in Inzell Sven Kramer tegen, die zich eerst vrolijk voorstelde aan Marlies en daarna mij plagerig vroeg of ik mijn camera vergeten was."

Met verslaggever Han Kock doet hij al jaren het wielrennen, waaronder veel wielerklassiekers. Bij de Tour de France maken ze interviews bij start en finish. "Altijd geweldig om naar toe te gaan. Ook zie je alle mooie landschappen! Han en ik zijn een vast koppel. We zien elkaar bij wijze van spreken vaker dan onze vrouwen. Dan heb je ook wel eens 'echtelijke ruzies', haha, het komt altijd weer goed, hoor!"

Veel van huis
Arjan is veel en soms lang van huis. Marlies regelt dan alles. "We hebben twee jonge kinderen. Zonder haar zou ik niet kunnen doen wat ik nu doe. Gelukkig hebben we ook behulpzame ouders."

Soms wordt hem wel eens gevraagd of hij niet dichter bij z'n werk - zijn uitvalbasis is Hilversum - wil wonen. Arjan: "Al vlieg ik de hele wereld over. Ik zou voor geen 'Olympisch' goud ergens anders willen wonen dan in Winterswijk!"

Meer berichten