Foto: Lynn

'Winterswijk blijft achter met zonne-energie'

Uit onderzoek van zonnepanelenleverancier Zonneplan blijkt dat er relatief weinig zonnepanelen op de daken in de gemeente Winterswijk liggen. Per inwoner is er op dit moment 0,41 zonnepaneel aanwezig. Hiermee staat de gemeente Winterswijk op plek 170 van alle 380 gemeenten in Nederland. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat Winterswijk wel een gemeente is met veel potentie voor zonne-energie.

Gemeente Winterswijk zit net onder het gemiddelde van Nederland, wat ligt op 0,45 zonnepaneel per inwoner. Ook vergeleken met gemeenten uit de provincie Gelderland presteert Winterswijk matig. Neerijnen, de koploper uit de provincie, heeft namelijk 1,06 zonnepaneel per inwoner en neemt hiermee plek 22 van Nederland in.

Plannen voor Winterswijk
De gemeente Winterswijk heeft het plan meer zonne-energie op te wekken. Het idee is om een 6 hectare groot terrein aan de Rondweg-West in Winterswijk een zonnepark aan te leggen. Op het terrein is plek voor ongeveer 19.000 zonnepanelen. Daarmee wordt de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte van ongeveer 1.400 huishoudens gedekt. Na de aanleg van het zonnepark zal Winterswijk in de top 25 van Nederland komen.

Onderzoek en potentie
Zonneplan heeft de daken van koopwoningen voor zonnepanelen in gemeente Winterswijk onderzocht. De ongeschikte woningen; met een rieten dak, teveel schaduw, een rijksmonument of flats zijn niet meegenomen. De conclusie is dat 6.559 koopwoningen geschikt zijn voor zonnepanelen. Van het aantal geschikte adressen hebben 823 locaties een zonnepaneleninstallatie.

Meer berichten