Logo winterswijkseweekkrant.nl


Silhouette theater Amphion
Silhouette theater Amphion (Foto: Ampion Doetinchem)

Missie Geslaagd

Vrijdag 2 december 2016, Try-out Theater voorstelling “Operatie Geslaagd” met Silhouette in Vorden.

Het is pauze en ik sta buiten voor even broodnodige nicotine, en een goed glas Whisky zou er ook wel ingaan maar helaas.. M’n handen trillen terwijl het me toch gelukt is om er ff één te draaien.Het is de indruk van een zojuist gespeeld nummer door een band die me met deze ongecontroleerde lichamelijke situatie opzadelen.Ik kijk naar rechts en zie een paar bandleden staan half achter een schutting, bandleden die zojuist nog voor me zaten in een theater zaal. Ik twijfel of ik naar ze toe zou lopen, of laat ik ze maar even lekker genieten van hun pauze. Na een uur een indrukwekkend verhaal gehoord te hebben, aangevuld met muziek is het toch dat laatste nummer voor de pauze wat mij diep raakt.Wat kan muziek toch godvergeten mooi zijn, en wat heb ik ze het al vaak horen spelen.Maar dit klonk anders, dit raakte me…het verhaal erbij geeft zo ontzettend veel lading mee dat wanneer na de laatste tonen van dit nummer de pauze wordt aangekondigd en de mededeling klinkt dat het tijd voor koffie is, je men hoort zeggen…nou doe mij maar een borrel.Het maakte duidelijk bij meer aanwezigen indruk. Fix you….

“When you try your best but you don't succeed
When you get what you want but not what you need”

Een man met en op missie in Afghanistan, een man die zijn verhaal vertelt…die eindelijk zijn verhaal kan vertellen.. , een man met PTSS. Een man die zegt als men vraagt “hoe was het daar nou?”...alleen maar zegt: warm en druk. Maar natuurlijk was er meer, en gelukkig kan hij het nu vertellen…en met de muzikale begeleiding maakt het tot een verdomd goed verhaal.

Na de pauze gaat het verhaal verder, het verhaal dat ik ken omdat ik het boek ook gelezen heb. Dit boek was de aanleiding of inspiratie voor deze theater tour, maar met de muziek die erbij gekozen is en tevens voortreffelijk gespeeld en gezongen wordt maakt dit alles toch tot een waar feestje terwijl de boodschap je knetterhard in een twee strijd zet.Deze strijd was al voelbaar na het eerste nummer wat gespeeld werd.Normaal zou na een dergelijk performance van deze 7 mannen een waardig applaus klinken maar nu was het ware applaus de doodse stilte… Niet omdat de titel van dit nummer zich daar wel voor zou lenen, maar men had in één klap respect voor het verhaal en men wou meer horen.

“True colors”. Het muzikale arrangement wat de heren er van gemaakt hebben is een juweeltje. Het verhaal achter dit kleur bekennen is echter een git zwarte steen. “Something inside so strong” was even daarvoor en het is duidelijk dat dit tweede deel van de avond, de liedjes mooier en mooier worden…, zeker voor het oor. Natuurlijk zijn zij nerveus en is het soms te horen, maar dat maakt het allemaal zo tastbaar, zo mooi, zo klein en zo intiem.

Coming Home
Het verhaal gaat verder en het applaus wordt inmiddels ingezet na afloop van diverse nummers, en terecht. Wie op missie gaat komt ook weer terug. “Coming Home” klinkt zo intens met de 7 stemmige zang dat het aanwezige publiek na afloop gaat staan, dit was sounds of power en niet van silense. De man die alsmaar zei: het gaat goed, het was warm en druk op de vraag hoe het was daar in Afghanistan, heeft zijn verhaal eindelijk kunnen vertellen. Na afloop van deze avond geef ik hem een hand, en ik vraag hem: Als men nu vraagt hoe was het daar?...wat zeg je dan?.......hij kijkt naar me en ik zie zijn hersens werken.., zijn ogen kijken me enigszins verbaasd aan. Ik voeg er snel aan toe: Op deze try-out avond… Zijn ogen beginnen te stralen….

Thuis gekomen na deze voorstelling schrijf ik bovenstaande spontaan op om mijn gevoel kwijt te kunnen op social media. Een erg indrukwekkende avond die nog grote gevolgen zal hebben. Al vanaf begin jaren ’90 volg ik de band, na een optreden in Zaal Nijenhuis op kerstavond in Winterswijk. De band maakt op mij indruk door hun goede klank en vooral het plezier dat ze uitstralen op het podium. Jaren lang tref ik de jongens bij optredens in de achterhoek, feesttenten, zalen en kroegen. Diverse malen treden ze op als coverband in Winterswijk. De laatste keer op 19 februari 2016 op de feestavond van Badmintonclub ’t Pluumke’67 dat hun 50 jarige jubileum vierde.

Silhouette, de glamourrockcoverband, die al 25 jaren volle zalen en feesttenten trok ging nu het theater in. Het was de droom van de leadzanger, Bas Rysavy, die eindelijk uitkwam, namelijk het theater in met prachtige liedjes en meer stemmige zang. Een tweede zanger kwam erbij en in 2011 was de eerste stap gezet door mee te doen met het open podium in het Amphion theater in Doetinchem. De band had een muzikale semi-akoestische tijdreis van de jaren ’60 tot heden in elkaar gezet in een optreden van 20 minuten. Nadat de band de finale had gehaald wonnen zij deze op 24 september van dat jaar. (publiek & juryprijs) Het theater programma werd uitgebreid naar 2 maal 3 kwartier en een reis langs de kleine theaters werd werkelijkheid.

Erik Krikke
In 2013 waren de eerste contacten met Afghanistan veteraan Erik Krikke, schrijver van het boek: “Operatie Geslaagd. Afghanistan: van oorlogschirurgie naar PTSS” Het boek dat uitkwam in 2016 bleek een bestseller en won in de 3 categorieën: Overall, vakjury Non-Fictie en Biografieën, Boekgoud 2016. Een nieuw theater programma was in de maak en na het zien van de try-out volgde de première op 27 maart 2017 in theater De Meente in Steenderen, de woonplaats van Erik Krikke. Het is een erg indrukwekkend verhaal wat verteld wordt door een Afghanistan veteraan over zijn uitzending in 2007. Nu 10 jaar later vertelt hij zijn verhaal met ondersteuning van een paar geweldige muzikanten, die indrukwekkende nummers ten gehore brengen tijdens deze voorstelling. Het betreft op zich al schitterende covernummers maar de heren hebben ze zelf gearrangeerd naar 7 stemmige parels.

Na het zien van ook deze voorstelling had ik maar één missie, zorgen dat deze voorstelling ook in Winterswijk te zien zal zijn. Inmiddels zijn er landelijke recensies over de voorstelling en mijn gevoel wordt overal, en door iedereen bevestigd. Na de officiële start van deze voorstelling ging het gauw met de boekingen en vele uitverkochte zalen zijn inmiddels een feit. Een uitgebreide brief aan de directie van De Storm was het gevolg en niet veel later kreeg ik reactie. Graag zouden ze in contact komen met Erik Krikke, de schrijver, de verteller, de man die met zijn verhaal de stilte wil verbreken. #BreaktheSilence.

7even bridges
Op 19 april 2017 stonden Erik Krikke & Silhouette al geboekt in Winterswijk op de agenda voor 2018. Inmiddels heet de nu 7 koppige Band: 7evenBridges. De eerste eigen single “Break The Silence” kwam in november 2017 uit, begin 2018 volgt hun debuut CD, gemasterd in de befaamde Abby Roads Studios te London. De Theater voorstellingen gaan inmiddels al door tot in 2019.

Op vrijdag 16 februari 2018 staan ze in De Storm, aanvang 20:15 uur. Be There!

operatiegeslaagd.nl

Erwin Ruesink, Winterswijk.

Meer berichten

Shopbox