Logo winterswijkseweekkrant.nl


Elly Geessinck (links) en Ini Ansink met haar honden Indra en Jikke.
Elly Geessinck (links) en Ini Ansink met haar honden Indra en Jikke. (Foto: Lineke Voltman)

'Bijzondere rassen op Clubmatch'

Theater De Storm is zondag 21 januari vanaf 10.00 uur het toneel van de jaarlijkse Clubmatch van de Kynologenclub Winterswijk e.o. Zo'n 85 honden van allerlei rassen worden dan door drie keurmeesters beoordeeld.

(door Lineke Voltman)

Winterswijk - "Dit jaar zijn er minder honden aangemeld dan voorgaande jaren", zegt Elly Geessinck, penningmeester van de KCW. "Vorig jaar hadden we nog een deelname van 130 honden, dus we hopen dat er nog enkelen bijkomen."
Als reden voor de teruggang noemt Geessinck het feit dat er heel veel tentoonstellingen zijn zowel in Nederland als daar buiten. ''Hondenbezitters maken dus keuzes waar ze naar toe gaan."

De honden, die verdeeld zijn over tien rasgroepen, worden individueel gekeurd door de keurmeesters, waarna de honden de kwalificatie uitmuntend, zeer goed, goed of matig krijgen. Geessinck: "Van elke rasgroep wordt de beste hond uitgekozen, die tien komen in de groepenkeuring en daaruit wordt weer de beste hond van de clubmatch gekozen. Voor de puppy's en honden ouder dan acht jaar (de veteranen) wordt een aparte eindkeuring gehouden."

Bijzondere rassen
Ook dit jaar is er volgens Geessinck weer een aantal bijzondere rassen, zoals de Bedlington en Skye terrrier. "Deze honden komen helemaal uit Zoutelande in Zeeland. Verder hebben we in de groep kees- en poolhonden de Basenji en Samojeed en tenslotte nog een Bichon Frisé, een kleine, witte gezelschapshond. Naast zo'n 23 honden uit Winterswijk komen toch de meeste van verder weg. Uit Duitsland komen bijvoorbeeld tien Franse buldoggen. We hebben goede connecties met een eigenaar van deze honden en hij neemt iedereen uit zijn omgeving met Franse buldoggen mee. Alle honden worden beoordeeld door drie keurmeesters, de heren Viets, Mensink en mevrouw Hassi Assenmacher uit Essen.

Instructeur
Bij het gesprek is ook Ini Ansink aanwezig. Zij is instructeur bij de kynologenclub. "Ik heb zelf twee jachthonden, een Duitse staanderdraadhaar (Jikke) en een Heidelwachter (Indra), maar zij komen niet op de clubmatch. Ik heb ooit een keer meegedaan met Jikke en toen haalde ik meteen een uitmuntend. Dat was voor mij voldoende. Als instructeur van de puppygroepen vind ik het belangrijk om de bazen van de honden te leren hoe ze met de honden moeten omgaan. Als zij het goed doen, doen de honden dat meestal ook wel."
Gezien het aantal deelnemers hoopt Geessinck nog op meer inschrijvingen. Aanmelden kan tot 12 januari op kcwinterswijk.nl

 

 

 

 

 

 

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox