De vrijwilligers van het Repair Café. Staand v.l.n.r.: Jasper Zaalmink, Corinne Wisselink (unithoofd), Tjeerd Ens. Zittend: Truus Diekman, Henk Meerdink en Gerrit Zweerink. ''De meeste dingen kunnen we wel repareren.''
De vrijwilligers van het Repair Café. Staand v.l.n.r.: Jasper Zaalmink, Corinne Wisselink (unithoofd), Tjeerd Ens. Zittend: Truus Diekman, Henk Meerdink en Gerrit Zweerink. ''De meeste dingen kunnen we wel repareren.'' (Foto: Han van de Laar)

'Repareren in plaats van weggooien!'

"Weggooien kan altijd nog, maar repareren is beter. Niet alleen voor de portemonnee maar ook voor het milieu", zegt Corinne Wisselink, unithoofd van de Kringloopwinkel Winterswijk. "Bovendien leren we mensen hoe ze het zelf kunnen doen."

(door Han van de Laar)

Winterswijk - Het Repair Café telt vijf vrijwilligers. Een uitbreiding naar acht zou mooi zijn. Alle vijf hebben ze een eigen specialisme. Truus Diekman bijvoorbeeld is handig met de naaimachine. Ze verricht veel herstelwerk, maar zou er graag nog een collega bij willen. De heren nemen vooral de technische herstelwerkzaamheden voor hun rekening. Ook klokken en computers worden gerepareerd.

Corinne: "We plakken zelfs banden, alhoewel dat niet meer zo heel veel voorkomt. We merken dat mensen nog wel eens een drempel over moeten om langs te komen, maar dat hoeft helemaal niet. Iedereen kan hier terecht, jong en oud, rijk en arm." Aan de reparaties zijn geen kosten verbonden. Een vrije gift is uiteraard welkom. Soms moet er een onderdeel worden besteld. Dan wordt de reparatie een volgende keer afgemaakt.

Frank heeft zijn stofzuiger laten repareren. Daaraan is hij nogal verknocht. ''Deze deed het altijd prima.'' Een los contact wordt vastgezet en de stofzuiger werkt weer. Hierna wordt een frituurpannetje uit elkaar gehaald. "Waarschijnlijk droog gekookt", merkt Henk Meerdink op. "Dan springt de schakelaar op standje veilig. We kijken het eerst verder na en dan zetten we de schakelaar weer goed."

Meekijken
Ondertussen herstelt Truus een uitgescheurde naad van een jas. Met een bandje er tussen worden de uiteinden aan elkaar gezet. Ze heeft al van alles hersteld: van gordijnen en trouwjurken tot ritssluitingen. Een andere dame is er met haar twee kleinkinderen. Ze heeft een radio/cd-speler en wil die weggeven, maar ja dan moet-ie het wel doen. Het probleem is snel gevonden. Even wat contactspray en de stekker goed aandrukken. Mevrouw is er blij mee en laat ook nog even naar de sapcentrifuge kijken. Ook deze wordt onder handen genomen. Van een staande lamp wordt de dimmer, die het niet meer doet, verwijderd zodat de lamp gewoon brandt. "De dimmer gebruik ik toch niet", zegt de eigenaresse. Ze is blij met de oplossing en dat is haar wel een vrije gift waard. Corinne: "We laten de klanten graag meekijken, zodat ze het een volgende keer eventueel zelf kunnen doen. Ook daarom zijn extra vrijwilligers welkom. Dan kunnen we er nog iets meer aandacht aan besteden.''

Het Repair Café is iedere eerste woensdag van de maand van 13.30 tot 17.00 uur in de Kringloopwinkel Handelscentrum 6.

Meer berichten

Shopbox