Bertina Mulder voor de boekenkast van boekhandel Kramer met haar debuutroman ‘Wisselwerking’ en de cover van ‘De rode magneet’.
Bertina Mulder voor de boekenkast van boekhandel Kramer met haar debuutroman ‘Wisselwerking’ en de cover van ‘De rode magneet’. (Foto: Han van de Laar)

'Gaan we ooit op Mars wonen?'

In 2016 kwam het debuut 'Wisselwerking' uit van Bertina Mulder. De oud-Winterswijkse is momenteel bezig met haar tweede boek. Dat komt dit voorjaar uit, zo ongeveer tegelijk met nieuwe ruimtevluchten naar Mars. Was haar eerste boek een roman, 'De rode magneet' is een psychologische thriller en gaat over de eerste bemande missie naar Mars.

(Han van de Laar)

Winterswijk - Jarenlang leek het erop dat Bertina haar vader, oud-eigenaar van Timmermans & Mulder, zou opvolgen. Ze werd bloembindster, liep stage bij het bedrijf en werkte bij andere bloemenzaken. Bertina: "Dat heb ik dertien jaar gedaan. Toen al kende ik mijn man Han Wiechers, ook een oud-Winterswijker. Hij wilde huisarts worden. Omdat een praktijk en een bloemenzaak moeilijk te combineren zijn, besloot ik ons familiebedrijf niet over te nemen. Ik ging werken als secretaresse en managementassistente. In 1998 verhuisden we naar Emst, waar we een huisartsenpraktijk overnamen. Ik werd praktijkmanager en werkte als webredacteur op de communicatieafdeling van een zorginstelling. Inmiddels heb ik ook een eigen bedrijf: Bertina Mulder Tekst & Redactie."

In 2014 woonde Bertina een kleine zes maanden op Curaçao, waar ze zich volledig richtte op het schrijven van 'Wisselwerking'. "Toen het uitkwam, kreeg ik goede recensies. Dat is natuurlijk leuk, maar met één boek blijf je nog een onbekende. Hopelijk verandert dat met het tweede." 'De rode magneet' moet meeliften op de aanstaande publiciteitsgolf rondom Marsreizen. Dit voorjaar staat de planeet, die zoveel aantrekkingskracht uitoefent op mensen, gunstig. Dat is om de twee jaar zo. Er vertrekken dan weer onbemande missies naar Mars. "Ik beschrijf een reis met vier astronauten, twee vrouwelijke en twee mannelijke. Zowel op aarde als aan boord gebeurt er van alles dat een grote impact heeft op de bemanning. En niet altijd toevallig. Wie heeft er andere belangen? Een persoon, een organisatie, een land?" Hoelang duurt zo'n reis? Wordt de crew continu gemonitord? Wat gebeurt er als iemand onderweg sterft?" Het zijn enkele vragen die Bertina stelde aan deskundigen van de ruimtevaartorganisaties ESA/ExoMars en SpaceX. "Mijn verhaal moet wel kloppen."

Bertina heeft de smaak te pakken. Haar derde boek, ook een thriller, is al in wording. Daarnaast is ze bezig met de voorbereiding van de boekpresentatie van 'De rode magneet', die rond februari-maart plaatsvindt. De locatie is nog niet bekend, maar ze zal ongetwijfeld ook een tussenstop maken bij boekhandel Kramer voor een lezing en/of signeersessie.

bertinamulder.nl

Meer berichten