Logo winterswijkseweekkrant.nl


Rosalie van Druten bij een deel van haar spellenvoorraad.
Rosalie van Druten bij een deel van haar spellenvoorraad. (Foto: Lineke Voltman)

Bordspellenclub in Budocentrum

Of je bent er aan verslaafd of je vindt er helemaal niets aan: bordspellen spelen. Rosalie van Druten is er zodanig aan verslaafd dat ze in Winterswijk de spellenclub WinSpel heeft opgericht.

(door Lineke Voltman)

Winterswijk - Het kan niet anders of het zit in de genen bij Rosalie. Het hele gezin heeft altijd spelletjes gespeeld, soms wel eens tot ongenoegen van de aangetrouwde leden. "Op onze familiedagen doen we eigenlijk niets anders en ik ben misschien nog wel de fanatiekste."

Rosalie is onlangs van Doetinchem weer naar Winterswijk terug verhuisd. In haar vorige woonplaats bestond de spellenvereniging SpelD waarvan ze lid was. "Een keer per twee weken ging ik daar naar toe." Terug in Winterswijk merkte Rosalie dat zoiets hier niet bestond. Aangezien ze niet altijd bij de familie kon aankloppen als ze zin had om een spelletje te spelen, heeft ze besloten zelf een club op te richten en dat is WinSpel (Winterswijkse Spellenclub) geworden.

Budocentrum
"Mijn vriend Rob, die trouwens helemaal niet van spelletjes houdt, heeft een website gemaakt en ik heb een locatie gevonden in het Budocentrum Winterswijk aan de Huininkmaat 1a. Zondagmiddag 3 september hebben we voor de eerste keer een middag gehouden en tot mijn verbazing waren er 23 spelers, en echt niet allemaal familie...''

Hersenkrakers
Waar moet volgens jou een goed spel aan voldoen? "Dat is voor iedereen verschillend, maar voor mij zijn dat spellen waarbij je je hersens moet gebruiken." Als ik als voorbeeld Monopoly noem is dat net het verkeerde spel. "Dat is een kansspel waarbij je afhankelijk bent van wat je gooit en dat vind ik niet interessant." Ieder jaar komen er volgens Rosalie zo'n duizend nieuwe spellen op de markt. "Om daar kennis van te nemen bezoek ik af en toe een beurs. Het is ongelofelijk hoeveel verschillende soorten er zijn. Soms lijken ze op elkaar maar zijn ze toch weer nét anders."

Een keer per twee weken
Lid worden van WinSpel kost 30 euro per jaar. "Deelnemers zijn vrij om te komen wanneer ze willen. Voor niet leden is de eerste keer gratis om uit te proberen of men het leuk vindt. Daarna is het 2 euro per middag. Ik neem mijn eigen spellen mee, dat zijn er ongeveer 20, maar natuurlijk kunnen deelnemers ook hun eigen spellen meenemen. Zondag 17 september van 13.00 tot 17.00 uur is de volgende spellenmiddag en iedereen is welkom!"

winspel.com

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox