Logo winterswijkseweekkrant.nl


Sixtina Harris met het beeldje van Gerry Grijsen.
Sixtina Harris met het beeldje van Gerry Grijsen. (Foto: Lineke Voltman)

Totaal verraste Sixtina Harris wint Beste Noaberprijs

Voor de vijfde keer is woensdagavond 6 september de Beste Noaberprijs uitgereikt. In de synagoge overhandigde burgemeester Joris Bengevoord de oorkonde en een beeldje aan de Duitse oud-lerares Sixtina Harris.

(door Lineke Voltman)

Winterswijk - Deze prijs wordt een keer per twee jaar uitgereikt aan personen of organisaties die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de betrekkingen tussen Winterswijk en haar Duitse buurgemeenten. De Beste Naoberprijs bestaat uit een geldbedrag van 1000 euro, een beeldje van Gerri Grijsen en een oorkonde.

Sixtina Harris is een van de oprichters en voorzitter van de Stichting Vrienden van Kolle Kaal. De Nederlands/Duitse stichting is opgericht om Duitse scholieren kennis te laten nemen van de Holocaust. Daarbij heeft Harris ervoor gezorgd dat het boek van Johanna Reiss (Annie de Leeuw) 'De Schuilplaats' in klas 5 tot en met 8 gelezen wordt. Jaarlijkse komen er zo'n 1000 Duitse scholieren naar Winterswijk om onder andere het monument voor de Joodse slachtoffers, de begraafplaats en de synagoge te bezoeken.

Tomeloze inzet
In zijn toespraak roemde burgemeester Bengevoord de tomeloze inzet en het doorzettingsvermogen van Harris bij dit project in de afgelopen 20 jaar. "De gemeenteraad heeft grote waardering voor uw werk en heeft daarom besloten u uit te roepen tot Beste Naober 2017.
Ben Westerveld, medebestuurslid van Kolle Kaal, vertelde dat het niet gemakkelijk was geweest om Harris naar Winterswijk te 'lokken' voor een 'bespreking met de gemeente'. "Ze vond dat ik dat niet zelf kon regelen, daar was een bestuursbesluit voor nodig! Christina is nogal formeel, een actieve vrouw die precies weet wat ze wel en niet wil, ze accepteert niet zo maar alles."

Totaal verrast
Harris zei in haar dankwoord: "Ik ben totaal verrast, ik had geen idee dat dit stond te gebeuren. Maar toen ik vele bekenden en de burgemeester zag, dacht ik: hier klopt iets niet. Ik ben ontzettend blij met de prijs maar het werk wordt door alle mensen gedaan waarbij ik dan misschien het uithangbord ben. Het geld zal ik zeker gebruiken voor onze stichting en het beeldje krijgt een prominente plek."

 

 

 

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox