Logo winterswijkseweekkrant.nl


Uitleg aan de proefcampeerders tijdens workshop gasgebruik en elektra. Foto: Eveline Zuurbier
Uitleg aan de proefcampeerders tijdens workshop gasgebruik en elektra. Foto: Eveline Zuurbier

Obelink helpt startende kampeerders

Stoeien met de tentstokken en het doek, de caravan waterpas zetten of zitten pielen met een gasstelletje op een camping. De rest van de camping kijkt toe en dat is beschamend. Beginnende kampeerders hebben afgelopen weekend die vuurdoop met lotgenoten gehad. Op de camping van recreatiepark Marveld kregen zij van outdoorspecialist Obelink een cursus. Het werd een leerzaam kampeerweekend met workshops om de kneepjes van het vak - tent opzetten, gas aansluiten, koken op een pitje en hoe om te gaan bij wisselende weersomstandigheden - bij te brengen.

(door Eveline Zuurbier)

GROENLO - Goed voorbereid kamperen. Daar was het Obelink om begonnen met een heuse Kampeer Academy bij Marveld. "Beginnende kampeerders zitten vol vragen. Hoe pak je het voor de eerste keer aan? Niet iedereen heeft een grote tuin om van te voren een tent op te zetten of een vouwwagen uit te klappen. De eerst paar keer is het toch hangen en wurgen. Dan gaat de lol van het kamperen er snel af. Dit kampeerweekend vult duidelijk een behoefte. Dertig gezinnen hebben zich opgegeven. In een oogwenk zat het weekend vol", vertellen Daniël en Nick van Obelink.

Complexer
Mensen willen graag op weg geholpen worden. "Er staan filmpjes online over hoe je een luifel aan de caravan maakt, hoe je de tent opzet, maar als je er alleen voor staat op een camping is het toch wat anders. Dit is leuker en de mensen leren snel. Er is een gezin die voor de tent opzetten drie uur nodig had en nu door onze tips in twee uur de tent heeft staan en ingericht." Het kamperen is door het aanbod van gebruiksspullen een stuk complexer geworden. "Vroeger had je twee stokken en een doek. Nu zijn er nieuwe technieken, middelen en keuzemogelijkheden."

Gasgebruik
Obelink had een gevarieerd programma voor het proefweekend samengesteld. Bij de workshop gas en elektra ging het over het juiste gasgebruik, drukregelaars en veiligheid. En eenmaal dit goed onder de knie hebbende, werd er bij de volgende workshop gekookt en gebarbecued. Dit moet wel op een manier gebeuren zodat anderen op de camping er geen last van hebben.

Hoosbui
Het meest interessante workshop was misschien wel hoe je als kampeerder moet voorbereiden op een hoosbui, harde wind en onweer. Een tip van Gerrit is de hoeken van de luifel laten zakken en goed spannen met stormlijnen. "Vergeet ook de rubber boot of het strandbed naast je caravan of camper niet. Want voor je het weet neemt de wind ze mee de lucht in. Zorg dat je ze binnen hebt."

Leuk was de bierproeverij voor de volwassenen en voor de kinderen was er ijs. Obelink had een veld op het kampeerterrein gezellig ingericht met kussens op zitpallets, lichtjes en zeildoeken.

obelink.nl

Reageer als eerste
Meer berichten