Foto Architectenbureau Vincenth Schreurs BNA

Gemeenteraad geeft groen licht voor bouwplan Maalderij Brinkheurne

Het voormalige maalderijcomplex in Brinkheurne wordt een moderne woonomgeving. In het karakteristieke maalderijgebouw komen vijf appartementen. De overige bedrijfsbebouwing wordt gesloopt om plaats te maken voor vijf woningen. Met het positieve besluit van de gemeenteraad kan het bouwplan Maalderij Brinkheurne van start.

(door Betty Wassink)

BRINKHEURNE - De eigenaren Herman en Ineke Navis zijn blij dat ze nu woningen kunnen realiseren op de plek van de oude bedrijfsgebouwen aan de Kottenseweg. Al sinds 1990 wordt er geen mengvoer meer geproduceerd. Tot 2011 werden de silo's nog gebruikt voor graanopslag, maar sindsdien staat het leeg. "Deze erfenis uit het verleden willen we niet als bouwval achterlaten voor de volgende generatie." In hun zoektocht naar een herbestemming bezochten ze in 1998 een verbouwde maalderij in Etten. "We waren enthousiast en zijn toen een onderzoek begonnen naar de mogelijkheden."

Het bouwplan is toegelicht tijdens twee info-avonden voor de buurt. "Het is van grote invloed op de omgeving, dus draagvlak is belangrijk." Opvallend in het ontwerp is de brede zichtlijn die vanaf de maalderij vrij uitzicht biedt op het omliggende landschap.

Drie woonlagen
In de maalderij met drie woonlagen is ruimte voor maximaal vijf appartementen. In het oudste deel - duidelijk herkenbaar in de voorgevel - komt het trappenhuis. "Dat is een derde deel van het hele pand. De twee penthouses op de bovenste verdieping kunnen samengevoegd worden, alles naar wens van potentiële kopers. Net als de invulling van de begane grond, waar de combinatie van wonen en werken mogelijk is in een loft, maar twee appartementen is ook mogelijk."

Navis heeft een subsidieaanvraag gedaan in het kader van de regeling SteenGoed Benutten, voor behoud en versterking van ruimtelijke kwaliteit. "De brede zichtlijn en het behoud van het oorspronkelijke deel, brengen extra kosten met zich mee. De provincie heeft mogelijkheden om een steentje bij te dragen."

Sloop
De silo's, de opslagloods en de leegstaande bedrijfswoning worden gesloopt. De vrijkomende bouwpercelen van 500 tot 900 m2 voor drie vrijstaande woningen en een twee-onder-een-kap komen binnenkort in de verkoop. Het echtpaar Navis heeft er alle vertrouwen in. "De reacties zijn positief. Er hebben zich al kandidaten gemeld en we zetten in op afronding binnen twee jaar. Als er voldoende kandidaten zijn voor de maalderij, realiseren we alles in een keer. Als dat nog op zich laat wachten, doen we het gefaseerd en beginnen we na de sloop van de opslagloods met de verkoop van percelen op het achterterrein.''

Binnenkort volgt er nog een inloopmiddag.

Meer berichten